Tévhitek a melanómáról: lehet, hogy rosszul ismerte eddig ezt a szörnyű betegséget

A melanóma kockázata már a 40 évnél fiatalabbak körében is jelentős, az idő előrehaladtával pedig még inkább oda kell figyelni és betartani a szükséges óvintézkedéseket.

2024. február 29., 09:36

Szerző:

A melanóma egyfajta bőrrák, amely általában a napfénynek kitett bőrön jön létre. A karok, a hát, az arc és a lábak bőrfelületei vannak a legnagyobb veszélyben, de kialakulhat akár a szemben is. A legtöbb melanómát az ultraibolya sugárzás okozza, amely a napfényből és szoláriumlámpákból éri el a testünket, ezért az UV- sugárzásnak való kitettség korlátozása csökkentheti a bőrrák kockázatát.

A legfrissebb kutatások szerint a melanóma kockázata növekszik a 40 év alattiak, különösen a nők körében. A bőrrák tüneteinek ismerete segíthet abban, hogy a rákos elváltozásokat még a rák terjedése előtt felismerjék és kezeljék, a melanóma ugyanis sikeresen kezelhető, ha időben felfedezik.

Magyarországon évente átlagosan 360-400 beteg hal meg melanoma miatt. A betegség első jelei és tünetei gyakran a következők:

  • változás egy meglévő anyajegyben
  • új, pigmentált vagy szokatlan megjelenésű növekedés a bőrön

Tévhitek a melanóma kapcsán

Gyakori tévhit, hogy a melanóma mindig anyajegyként kezdődik, tehát egy már korábbi anyajegy kezd elrákosodni, ám valójában egészséges bőrön is előfordulhat. A tünetek a test bármely részén megjelenhetnek, olyan területeken is, amelyek nincsenek annyira kitéve a napnak. Ide tartozik a lábfej, a kézfej és a körömágy. Sőt, a melanoma a szervezeten belül is előfordulhat. Ezek a rejtett melanómák, amelyek főként barna vagy fekete bőrű embereknél jelentkezik.

Sokan abban a tudatban élnek, hogy ha egy melanómát időben észrevesznek és orvosilag kimetszik, minden baj elhárult egycsapásra. Sajnos azonban megesik, hogy az észlelése előtt már átterjedt a test más részeire is. Ezért a diagnosztizálása után elengedhetetlen a rendszeres bőrellenőrzés egy bőrgyógyásznál.

Kiderült, hogy sokan, akik áldozatául estek ennek a betegségnek, azt hitték, hogy a fényvédő krém 100 százalékos védettséget nyújt a bőr számára a nap káros sugarai ellen. Az igazság ezzel szemben az, hogy a fényvédő krém használata csak egyike azoknak a bőrvédő intézkedéseknek, amelyet minden nap alkalmazni kell.

Annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a nap okozta UV-károsodástól, javasolt ruhával fedni a testet a tűző napon, minél magasabb faktorszámú fényvédőt kenni a bőrre és rendszeresen megismételni a műveletet. Továbbá az orvosok melegen ajánlják, hogy hordjunk rendszeresen UV-szűrös napszemüveget, valamint kalapot, méghozzá széles karimájút, amely leárnyékolja az arcot. Ezek az intézkedések mind csökkentik a melanóma előfordulásának esélyét.

(Képünk illusztráció / Pexels)