Javult az áttétes melanomás betegek túlélési esélye

Az önvizsgálat és a rendszeres szűrés kulcsfontosságú a szakemberek szerint.

2023. május 4., 15:14

Szerző:

Lényegesen meghosszabbodott az áttétes melanomás betegek túlélési esélye Magyarországon – írta meg a semmelweis.hu. Az elmúlt években több új terápiás és kezelési lehetőséget vezettek be hazánkban – mondja dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója, aki hozzátette: a betegség kezelése továbbra is akkor a leghatásosabb, ha korai stádiumban észlelik.

A bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága, ezen belül a melanóma előfordulása az utóbbi tizenöt évben csaknem megduplázódott.

A melanóma vagy melanóma gyanús elváltozásokat, a lehető leggyorsabban, műtéti úton eltávolítják. A szükséges kezelésekről a szövettani eredmény után döntenek – olvasható az orvosi portál cikkében. További vizsgálatokkal pedig az is megállapítható, hogy a daganat okozott-e már áttéteket. A rendszeres, évente elvégzett szűrővizsgálattal a már korai stádiumban felismert betegség nagyobb eséllyel gyógyítható, így a rákmegelőző állapotból szakszerű kezeléssel nem alakul ki bőrrák. Az alapos önvizsgálat szintén elengedhetetlen része a megelőzésnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)