Így kezelhető a prosztatarák

A prosztatarák stádiumától és más tényezőktől függően többféleképpen kezelhető.

2024. május 19., 09:57

Szerző:

A korai stádiumú prosztatarák gyógyítható, a helyi vagy regionális prosztatarák 5 éves relatív túlélési aránya közel 100%. Ha a rák a test más részeire, például a tüdőre, a májra vagy a csontokra áttétet képez, az 5 éves relatív túlélési arány 31%-ra csökkenhet – írja az Egészségkalauz.

Ha a rák már elterjedt, az orvosok kezeléssel meg tudják gyógyítani, de a kilátások általában kedvezőtlenebbek, mint a korábbi stádiumokban.

Évekig élhetnek a betegek prosztatarákkal, mivel a kezelések segíthetnek kezelni a rákot és annak tüneteit, és fenntartani a jó életminőséget. Ez a rák az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik.

Gyógyítható-e a korai stádiumú prosztatarák?

Gyógyultnak tekinthető, akinek a prosztatarákja nem terjedt a prosztatán kívülre, nem érte el a közeli nyirokcsomókat és a diagnózis felállítása után 5 évvel tünetmentes.

Ha a rák a test távolabbi részeire, például a tüdőre, a májra vagy a csontokra terjed, az 5 éves relatív túlélési arány drasztikusan csökken. Ezért a korai diagnózis növeli a sikeres kezelés esélyét.

Gyógyítható-e az előrehaladott vagy áttétes prosztatarák?

Ha a rák már elterjedt, különböző kezelésekkel még mindig lehet gyógyítani. A kilátások azonban általában kevésbé ígéretesek, mint a korábbi stádiumokban. A prosztatarákban szenvedő emberek közül 10-ből körülbelül 3 ember számíthat arra, hogy 5 évvel az áttétes prosztatarák diagnózisa után még életben lesz.

A prosztatában kezdődik és növekszik, ezután a közeli szervekre vagy a test más területeire terjed.

A 4. stádiumú prosztatarák nem gyakori diagnózis. A prosztatarák legtöbb esetét korai stádiumban diagnosztizálják, amikor a rák a prosztatára korlátozódik.

Meggyógyítani nem, de kezelni lehet a 4. stádiumú rákot.

A prosztatarák-kezelés céljai:

  • a rákot ellenőrzés alatt tartani;
  • a tünetek kezelése;
  • a lehető leghosszabb ideig jó életminőséget biztosítani a betegnek.

Sok esetben az emberek évekig együtt tudnak élni a prosztatarákkal.

Milyen kezelések állnak rendelkezésre?

Az, hogy az orvos pontosan milyen kezelést javasol prosztatarák esetén, számos tényezőtől függ, többek között a rák stádiumától.

A korai stádiumú prosztatarák egyes eseteiben az orvosok aktív felügyeletet javasolhatnak. Ez azt jelenti, hogy szorosan nyomon követik a rákot, 6 havonta PSA-vérvizsgálatot végeznek Megbízható forrás és évente végbélvizsgálatot. A rák gyógyítását célzó kezelések előnyösek lehetnek, ha a vizsgálati eredmények megváltoznak.

Az ismételt vizsgálatok sokkal több információt szolgáltathatnak, mint egy egyszeri PSA-vizsgálat, és segíthetnek annak mérésében, hogy milyen gyorsan emelkedik a PSA-szint, ha egyáltalán emelkedik. Például egy olyan PSA-szint, amely egy év alatt megduplázódik – még ha az orvosok által "normálisnak" tekintett tartományon belül is van – jelentősebb lehet, mint egy emelkedett szint, amely stabil marad.

A testsúly komolyan befolyásolja a túlélést

Az egészséges testsúly a tanulmányok szerint életmentő lehet, ha a prosztatarák tüneteit kell leküzdenünk. Túlsúly esetén négyszer nagyobb a rák áttétképződésének esélye.

A táplálkozás nemcsak a prosztatrák megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem felismert rák esetén is kulcsfontosságú. Az eredményes kezelés érdekében törekedni kell a túlsúly normalizálására, de az alultápláltság megelőzésére és a kezelés okozta mellékhatások étrendi terápiájára is – figyelmeztet a Webbeteg.

Tanulmányok kimutatták, hogy a prosztatarák miatti halálozás kockázata a diagnózis idején normál testsúlyúakhoz képest több mint kétszerese az elhízott férfiaknál.

Az elhízott férfiaknál közel négyszer nagyobb a kockázata annak, hogy a rák a prosztatán túlra terjed, vagy áttétet képez.

Az egészséges testsúly elérése azok esetében is kívánatos, akiknél már diagnosztizálták a tumort.

A prosztatarák kezelésének megkezdése előtt az étrendnek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas rosttartalmú, ugyanakkor alacsony cukortartalmú ételekből kell állnia. Emellé javasolt a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, a szervezet hidratálása. Mindez lehetővé teszi, hogy a szervezet hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz, ugyanakkor csökkenti az esetleges túlsúlyt. Az étkezés mellett természetesen fontos a rendszeres mozgás fenntartása is.

Táplálkozás a prosztatarák kezelése alatt

Az egyik legfontosabb szempont továbbra is az egészséges testsúly elérése vagy fenntartása.

A betegek egy részénél ez a fogyást jelenti, azonban a kezelések alatt fokozottan kell figyelni arra, hogy ez ne legyen túl gyors, és ne járjon az értékes tápanyagok megvonásával. A fehérje megfelelő bevitele különösen fontos lehet egyes kezelések során, ezt biztosítandó fogyasszon elegendő halat, tojásfehérjét, sajtokat vagy hüvelyeseket (pl. bab, borsó stb.).

Más betegeknél azonban maga a betegség és az alkalmazott terápiák is testsúlycsökkenéssel járnak, nekik inkább arra kell figyelniük, hogy elegendő kalóriát is vigyenek be szervezetükbe a tápanyagok mellett, elkerülendő a nagyfokú fogyást és az izomzat leépülését.

Prosztataműtét esetén – A gyógyuláshoz elegendő fehérje és mikroelem fogyasztása szükséges. A mikroelemek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyből naponta néhány milligrammra vagy még annál is kevesebbre van szükségünk, és amelyeket szervezetünk nem állít elő (kivéve a D-vitamint), ezért ezeknek az étrendünkből kell származniuk. Ilyen például a vas, vagy a cink. Az étrend-kiegészítők helyett törekedjen arra, hogy ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat friss zöldségekből és gyümölcsökből biztosítsa. (Sokszor a mikroelem és a nyomelem fogalma összemosódik. Nyomelemeknek azokat a mikroelemeket nevezzük, amik – nevüknek megfelelően – nyomokban fordulnak elő a szervezetben, ezért nem kell őket mindennap bevinni, ilyen például a szelén.)

Sugárkezelés esetén a terápia emésztési problémákkal (hasmenés, gázképződés) járhat, ezek ellen ajánlhatók a probiotikus készítmények. Konzultáljon kezelőorvosával ezek használatáról, komolyabb panaszok esetén gyógyszerek alkalmazására is szükség lehet a mellékhatások csökkentése érdekében.

Hormonterápia esetén a kezelés egyik mellékhatása a csontvesztés és az izomtömegvesztés, amely ellensúlyozására magasabb (1000-1200 mg) kalcium és D-vitamin (>30 ng/ml) bevitele, illetve fehérjedús táplálkozás szükséges. Ezen terápia esetén gyakori a súlygyarapodás is, amelynek kockázata szénhidrátszegény diétával és fizikai aktivitással ellensúlyozható. A hőhullámok ellen a testsúlykontroll, a meleg italok és a túl fűszeres ételek kerülése javasolható. Jelentkezhet továbbá vérszegénység, ami miatt megfelelő mennyiségű vas és a vasfelszívódás javítása válhat szükségessé.

 

(Fotó: Unsplash)