A rák a lelkünket is elpusztítja

A rák, azaz egy daganatos megbetegedés nemcsak a test számára jelent óriási megterhelést, hanem a léleknek is. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk rá.

2024. június 11., 12:52

Szerző:

A rák sajnos nem csak a testünket roncsolja szét, de a lelkünkre is komoly hatást gyakorol. Attól a pillanattól kezdve ugyanis, hogy felismerik a szervezet rákos elváltozását, a beteg különböző lelki stádiumokon megy keresztül. Elisabeth Kübler-Ross svájci pszichiáter nyomán öt állapotszakaszt különböztetnek meg: tagadás, düh, alkudozás, depresszió és elfogadás. Sokat segíthet, ha bármelyik szakaszban egy onkopszichiáter is támogatja a beteget. Hazánkban jelenleg nagyon kevés ilyen szakember dolgozik – írja cikkében a webbeteg.hu.

„Az orvosok pontos diagnózist nyújtanak a beteg állapotáról, de annak elfogadása a páciens egyéni befogadóképességétől függ”

– nyilatkozta Dr. Mailáth Mónika pszichiáter, a DEKK Onkológia Osztályának munkatársa. Van, aki úgy tesz, mintha semmi nem változott volna, és igyekszik folytatni a mindennapi életritmusát. Van, aki minden részletre kiterjedően tájékozódni kíván a betegségével kapcsolatban, ezért folyamatosan kérdez, és utána olvas minden adatnak. A betegek egy része már a kezdetekkor sem tartja magát képesnek arra, hogy leküzdje a betegségét, és ez a meggyőződése meggátolhatja abban, hogy kapcsolatba lépjen belső, gyógyító erőforrásaival – még ha a kezeléssel „együttműködik” is.

A pszichiáter abban segíthet, hogy megkönnyítse a páciens számára a saját állapotváltozásaihoz való alkalmazkodást, ám nem minden daganatos beteg ragadja meg a lehetőséget, hogy igénybe vegye ezt a külső segítséget.

Az az általános tendencia, hogy a nők könnyebben megnyílnak a pszichiáter előtt, mint a férfiak.

Az erősebb nem képviselői, ha felkeresik a pszichiátert, többnyire nem akarják részletesen elemezni a problémáikat, csak gyors gyógyszeres segítséget szeretnének. A női részvétel aránya abban az esetben is magasabb, amikor a pszichiáter a hozzátartozónak ajánlja fel a segítségét. Egy férfi hozzátartozó az esetek nagyobb részében nehezebben vehető rá, hogy egy tanácsadáson vagy egy foglalkozáson megjelenjen.

A különböző fekvőbeteg onkológiai osztályokon ennek ellenére több olyan terápiát, lehetőséget igyekeznek elérhetővé tenni, amelyek közül a rákkal küzdő beteg a pszichiáterrel konzultálva kiválaszthatja a neki leginkább tetsző, az ő személyiségének legmegfelelőbb változatot.

  • Az egyéni pszichoterápia lényege például a személyes kapcsolattartás. A szakember segít abban, hogy a páciens képes legyen megfogalmazni és kifejezni az őt gyötrő pszichés problémákat, miközben a gyógykezelése tart.
  • Relaxációs csoporthoz is lehet csatlakozni, ahol különböző stresszoldó, stresszkezelő gyakorlatokat sajátíthatnak el. A stressz ugyanolyan kockázati tényező a rák kialakulása szempontjából, mint a különböző kémiai anyagok.
  • Életmóddal kapcsolatos csoportos foglalkozásokat is tartanak. A betegek itt a megfelelő táplálkozás és a kielégítő erőnlét elnyerésének és fenntartásának módjait ismerhetik meg. Közös főzéseket rendeznek, kipróbálják az egyes rákdiétás recepteket, illetve megtanulják, hogy mit, miben és hogyan főzzenek az állapotuk fenntartása és az egészségük megőrzése érdekében.

Végül érdemes megemlíteni azt az állapotot is, amikor az egymást követő kezelések sorozatában a daganatos beteg számára lelki problémát okoz az az érzés, hogy mintha már nem lenne ura a saját szervezetének. E tekintetben eredményes lehet a jógacsoporttal való együttműködés. Ez a fajta testmozgás ugyanis segít a testi-lelki kontroll visszanyerésében, a közérzet javításában.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)