Szokatlan tünet jelezheti a májrák jelenlétét a szervezetben

Bizonyos esetekben a májrák meglepő tüneteket is produkálhat.

2024. június 10., 19:30

Szerző:

Az elsődleges és a másodlagos májrák is megtévesztő tünetekkel jelentkezhet, amit a páciensek gyakran félreértelmeznek – hívta fel a figyelmet az ausztrál Cancer Council.

Az elsődleges májrák minden esetben a májban kialakuló, rosszindulatú daganatot jelent, és többféle típusa is létezik a kialakulás helyétől függően. Másodlagos májrákról akkor beszélhetünk, ha a daganatos betegség a test más pontján alakul ki, azonban az idő előrehaladtával áttétet képez, és így adott esetben a máj is érintetté válik.

A májrák alapvetően az idősebb generációkat fenyegeti, a diagnosztizált beteg átlagéletkora meghaladja a 70 évet. Ugyanakkor egyes esetekben a fiatalabbaknál is megjelenhet.

A korai felismerés nagyon fontos, hiszen a kezelések hatékonyságát növelheti, ha mielőbb fény derül a betegségre. Ám ezt nehezíti az is, hogy a tünetek gyakran már csak egy előrehaladottabb stádiumban jelentkeznek, és még ekkor is megtéveszthetőek lehetnek a jellegükből fakadóan.

A májrák tünetei a test távoli pontjain is megjelenhetnek

Az egyik legfurcsább tünet a jobb vállban kialakuló fájdalom, amelyet a páciensek többsége szinte biztosan nem a májhoz köt. Elsősorban akkor van ok aggodalomra, ha a májrák egyéb tüneteivel együtt jelentkezik.

A tünetek jellemzően akkor alakulnak ki, amikor már előrehaladottabb betegségről van szó, illetve ha a tumor növekedésnek indul. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a krónikus fáradtság és gyengeség, amely a mindennapokra is rányomja a bélyegét, valamint a hasban jelentkező, egyre erősödő fájdalom.

A májrák következtében nagy mennyiségű folyadék halmozódhat fel a hasban, ami duzzanatot eredményez, de a szokatlan bélmozgások is figyelmeztető jelek lehetnek.

A szemek és a bőr besárgulása nagyon gyakran előfordul, ha máj működése rendellenessé válik, ez azonban nemcsak a daganatos betegség, hanem bármilyen májprobléma esetén előfordulhat. A hosszabb időn át fennálló étvágytalanság, émelygés és a fogyás azt jelzik, hogy a test komoly betegséggel küzd, ahogyan a láz is aggodalomra adhat okot.

A májrákra való hajlamot a genetikai tényezők határozzák meg, de kiváltó okai között ott vannak a májat érintő egyéb betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség is.

A szakemberek éppen ezért a fentiek mellőzését javasolják, valamint azt tanácsolják, hogy aki a felsorolt tünetek közül bármelyiket tapasztalja, mielőbb kérjen orvosi segítséget a szükséges ellenőrző vizsgálatok elvégzéséhez.

(Fotó: Pixabay)