Mérgező növény terjed rohamosan Németországban

Egy emberekre is mérgező növény, a jakabnapi aggófű terjed rohamosan Németországban; a sárga virágú növény kisebb mértékben hosszú távon májrákhoz vezethet, nagyobb mennyiségben azonban közvetlen májkárosodást okozhat - számoltak be a Bonni Egyetem kutatói hétfőn.

2009. május 25., 21:43

A jakabnapi aggófű pirrolizidin alkaloidát tartalmaz, ez az összetevő Baden-Württemberg tartományban már halálesethez is vezetett, az áldozat egy újszülött volt - mondta Helmut Wiedemfeld, az egyetem munkatársa. Az anya terhessége alatt nagy mennyiségben fogyasztott olyan gyógyteát, amelynek egyik összetevő növénye pirrolizidin alkaloidát tartalmazott. A tea hatásaként olyan súlyosan sérült a magzat mája, hogy nem sokkal a világra jövetele után meghalt.

Az állatok közül különösen a lovak vannak kitéve nagy veszélynek, Németország-szerte egyre több ló pusztul el - tette hozzá a kutató, aki hangsúlyozta, hogy nincs ok általános pánikra. A leginkább az utak mentén és a legelőkön előforduló növény terjedéséhez a szakember szerint az is hozzájárult, hogy a földeken egyre kevésbé használnak növényirtó szereket, így "óriási aggófű monokultúrák" alakulhatnak ki.

Kutatók azt is vizsgálják, hogy a mérgező növény kerülhetett-e élelmiszerekbe, így például a tehéntejbe -- írta az MTI.