Mérgező növény terjed rohamosan Németországban

Egy emberekre is mérgező növény, a jakabnapi aggófű terjed rohamosan Németországban; a sárga virágú növény kisebb mértékben hosszú távon májrákhoz vezethet, nagyobb mennyiségben azonban közvetlen májkárosodást okozhat - számoltak be a Bonni Egyetem kutatói hétfőn.

2009. május 25., 21:43

A jakabnapi aggófű pirrolizidin alkaloidát tartalmaz, ez az összetevő Baden-Württemberg tartományban már halálesethez is vezetett, az áldozat egy újszülött volt - mondta Helmut Wiedemfeld, az egyetem munkatársa. Az anya terhessége alatt nagy mennyiségben fogyasztott olyan gyógyteát, amelynek egyik összetevő növénye pirrolizidin alkaloidát tartalmazott. A tea hatásaként olyan súlyosan sérült a magzat mája, hogy nem sokkal a világra jövetele után meghalt.

Az állatok közül különösen a lovak vannak kitéve nagy veszélynek, Németország-szerte egyre több ló pusztul el - tette hozzá a kutató, aki hangsúlyozta, hogy nincs ok általános pánikra. A leginkább az utak mentén és a legelőkön előforduló növény terjedéséhez a szakember szerint az is hozzájárult, hogy a földeken egyre kevésbé használnak növényirtó szereket, így "óriási aggófű monokultúrák" alakulhatnak ki.

Kutatók azt is vizsgálják, hogy a mérgező növény kerülhetett-e élelmiszerekbe, így például a tehéntejbe -- írta az MTI.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.