Veserák: ezek a rossz szokások növelik a daganat kialakulásának esélyét

A veserák rizikótényezői között számos olyan van, amely ellen tudunk tenni.

2024. május 18., 13:21

Szerző:

A veserák a 13. leggyakoribb daganatos betegségnek számít a világon, és a szakemberek szerint a jövőben tovább nő majd a diagnosztizált betegek száma, részben a társadalom elöregedésének, részben pedig a folyamatosan fejlődő vizsgálati módszereknek köszönhetően. A betegség a legtöbb esetben a 60-75 év közöttieket érinti, 50 év alatti előfordulása nagyon ritka. A férfiak körében valamivel gyakrabb, mint a nőknél – írja az Egészségkalauz.

A veserák kialakulásának rizikófaktorai


A daganatos betegségek kockázatának elemzésekor a szakemberek megkülönböztetnek olyan tényezőket, melyeket nem tudunk befolyásolni (ilyen a már említett életkor vagy a nem), és olyanokat, melyekre komoly hatásunk van. Vagyis, bizonyos tudatos döntéseinkkel egyértelműen tudjuk javítani vagy rontani a tumor kialakulásának rizikóját.

A befolyásolható tényezők közül a legfontosabb a dohányzás. Kutatások szerint ráadásul nemcsak a dohányzás ténye számít, hanem az is, mennyit dohányzik valaki. A soha nem dohányzókhoz képest a dohányos férfiaknál 50%, míg a nőknél 20% a rizikó növekedése. A dohánytermékekben található káros anyagok ún. krónikus szöveti hipoxiát okoznak, valószínűleg ez növeli a vesedaganat kialakulásának esélyét – hívja fel a figyelmet a lap,

Szintén egyértelműnek tartják az összefüggést a túlsúly és a veserák között. A diagnosztizált betegek 30-40 százaléka elhízottnak számított.

A vesedaganat és a magas vérnyomás között is szoros lehet a kapcsolat. Egyrészt, a daganat, illetve a daganatellenes terápia ismert szövődménye lehet a magas vérnyomás, de a korábban már meglévő magas vérnyomás (és az arra szedett gyógyszerek) is a veserák magasabb kockázatát okozhatják. Természetesen, még nagyobb a kockázat azoknál, akiknél a túlsúly és a magas vérnyomás egyszerre van meg.

Azoknál is nagyobb lehet a tumor kialakulásának rizikója, akik rendszeresen karcinogén anyagokkal vannak kapcsolatban, például a munkájuk miatt. Ezek közé tartozik például a triklóretilén nevű oldószer, de összefüggés lehet a betegség és a kadmium, valamint az urán között, ám ezekkel kapcsolatban még további kutatásokra van szükség.

A veserák megelőzése


A dohányzásról való leszokás, a testsúlycsökkentés és a magas vérnyomás kordában tartása csökkenti a veserák kialakulásának esélyét, akárcsak a rendszeres testmozgás. Ez ugyanis javítja az inzulinválaszt, csökkenti a krónikus stresszt és a gyulladásokat. Meglepő módon, a folyadékfogyasztásnak nincs különösebb hatása a vesedaganatok kialakulására, vagyis, nem csökkentjük a rizikót azzal, ha sokat iszunk (ennek ellenére, a megfelelő folyadékbevitelnek számos más pozitív hatása van az egészségünkre).

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)