Erre a kalóriaszegény fagyira nem csak az unokák kattannak rá

Tombol a hőség, amikor az ember legszívesebben fagyit ebédelne abban a reményben, hogy azzal lehűri a testét. Íme a bűntudatmentes fagyi recept, amit akár vegánok is fogyaszthatnak.

2025. június 23., 14:41

Szerző:

A nyár forróságában szinte mindenki fagyira vágyik – de nem mindenki szeretné magát minden egyes gombóc után lelkiismeret-furdalással „lehűteni”. Különösen akkor nem, ha valaki vegán étrendet követ, érzékeny a tejtermékekre, próbálja elkerülni a hozzáadott cukrot, vagy épp kalóriacsökkentett, fehérjében gazdag étkezést tart fenn. Jó hírünk van: van megoldás, ami nemcsak egészséges, hanem tényleg finom is. A kalóriaszegény fagyi biztosan meghódítja a család minden tagját!

Fehérjedús, vegán és mégis krémes? Így készítsen bűntudatmentes fagyit otthon

A házi, banánalapú „nice cream” (vagyis bűntudatmentes fagyi) már jó ideje sláger az egészségtudatos életmódot követők körében. A trükk egyszerű: fagyasztott banán az alap, amit némi növényi ital, fűszer és például kakaó vagy bogyós gyümölcs egészít ki. De ez a verzió egy kicsit többet tud: egy adag vegán fehérjeport is adunk hozzá, így egy szimpla nyári desszertből laktató, akár edzés utáni nassolnivalót vagy tízórait is varázsolhatunk.

Ez a recept különösen jól jön azoknak, akik szeretnének több növényi fehérjét bevinni, de nem rajonganak a porok „shakeszerű” állagáért. Fagyiban ugyanis a fehérjepor nemhogy nem zavaró – sőt, extra krémessé teszi az egészet.

Vegán banános fehérje-fagyi 


Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 2 db érett, felszeletelt, fagyasztott banán
  • 1 adag (kb. 30 g) vegán fehérjepor (pl. vaníliás, borsó- vagy rizsalapú,  a fehércsokis-pisztáciás íz verhetetlen)
  • 2–3 evőkanál növényi ital (mandula, zab, rizs – lehetőleg natúr)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható, de fokozza az ízt)
  • 1 csipet fahéj vagy cukormentes kakaópor (ízlés szerint)

Elkészítés:

Hámozzon meg, daraboljon fel és fagyasszon le két banánt.


A fagyasztott banánt, a fehérjeport és a növényi italt tegye aprítógépbe, és aprítsa le.

Adja hozzá a vaníliát, a fahéjat vagy kakaót, ha különlegesebb ízvilágra vágyik.

Aprítsa addig, amíg sima, fagylaltszerű állagot nem kap, ehhez néha meg kell állítani az aprítót, lekaparni az oldalára tapadt banánt, majd újraindítani.

Azonnal is fogyasztható vagy  fagyassza vissza 1–2 órára dobozban, ha keményebb, gombócolható textúrát szeretne. Ha visszafagyasztja a pépet, akkor óránként érdemes átkeverni, hogy ne legyen túl kemény.

Ha sport után eszi, egy evőkanál natúr mandulavajat is hozzákeverhet, ettől még selymesebb lesz, és tovább emeli a fehérjetartalmat.


Ez a fagyi laktató, hűsít, természetes alapanyagokból készül, és nem okoz vércukorhullámzást. A banán gyorsan eltelít, a fehérje gondoskodik a jóllakottságérzetről, miközben nincs benne semmi állati eredetű vagy felesleges adalék. Ideális választás diétázóknak, vegánoknak, sportolóknak, vagy bárkinek, aki egészségesen élvezné a nyarat, kanállal a kezében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

 

A demencia világszerte milliókat érint, a WHO szerint 2021-ben mintegy 57 millió ember élt ezzel a kórképpel, amelynek zömét az Alzheimer-kór teszi ki. Bár a gyógyszeres kezelések korlátozott eredményeket mutatnak, egy új kutatás ismét megerősítette, hogy az életmódváltás, különösen a táplálkozás terén, jelentősen csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét.