Sokkoló gombócárak: ebben világelső a magyar fagyi
A magyar fagylaltipar 2025-ben is növekedést vár, bár az infláció és az alapanyagárak emelkedése miatt a gombócárak 550-650 forintra drágulhatnak.
A Pénzcentrum írta meg, hogy a magyar fagylaltipar az elmúlt évek kihívásai ellenére is figyelemre méltó eredményeket ért el, és 2025-ben is pozitív tendenciákra számítanak. Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint a cukrászdák és fagyizók többsége sikeresen átvészelte a pandémia és a gazdasági nehézségek időszakát, sőt, 2024-ben már növekedést is tapasztaltak. A vendéglátóhelyek eladási forgalma 13,7%-kal nőtt 2023-hoz képest, bár a cukrászdák forgalma vegyesen alakult: voltak, akik rekord évről számoltak be, míg mások csökkenést jeleztek.
Még a Holdról is látszik a magyar fagyi ára
A 2025-ös évre vonatkozóan a szakértők bizakodóak. A cél az, hogy a cukrászdák és fagylaltozók továbbra is talpon maradjanak, és megtartsák törzsvendégeiket. A vendégek bevonzása érdekében fontos az újdonságok és trendi termékek bevezetése, miközben a magyar cukrászati hagyományokat is megőrzik. Példaként említhető a 140 éves dobostorta, amely hungarikumként továbbra is népszerű a fogyasztók körében.
Az árak tekintetében 2025-ben körülbelül 10%-os emelés várható.
Egy gombóc fagylalt ára várhatóan 550-650 forint között alakul, míg egy szelet sütemény átlagosan 1000-1500 forintba kerül majd.
A prémium kategóriás, munka- és alapanyag-igényes termékek ára ennél is magasabb lehet, elérve az 1500-2000 forintos árat. Az árakat jelentősen befolyásolja a forint árfolyama, mivel számos alapanyag importból származik, és a gyenge forint növeli ezek költségét. Például a kakaóbab világpiaci árának emelkedése miatt a csokoládé és kakaópor ára megduplázódott, a kakaómassza és kakaóvaj ára pedig megháromszorozódott, ami jelentősen növeli a csokoládé fagylalt előállítási költségét.
Az infláció növekedése miatt a vendéglátás egyre inkább luxusnak számít, amit sokan nem engedhetnek meg maguknak. Ennek ellenére a cukrászdák kínálata még mindig elérhető luxus kategóriába tartozik, és sokan választják ezt az éttermi étkezések helyett. A cukrászdák igyekeznek olcsóbb termékeket is kínálni, hogy szélesebb közönséget érjenek el.
Májusban a fagyit ünnepeljük
A 2025-ös évben is megrendezésre kerül az Év Fagylaltja verseny, amely a Magyar Cukrász Ipartestület legrégebbi versenye. Idén Hajdúszoboszlón tervezik megtartani május 24-én, a gyereknap előtti szombaton, egész napos szórakoztató programok és szakmai bemutatók kíséretében. Ez a verseny lehetőséget ad a fagylaltkészítőknek, hogy bemutassák kreativitásukat és új ízekkel lepjék meg a közönséget.
A fagylaltok ízvilágában a hagyományos ízek mellett megjelennek az aktuális trendek is. A pisztácia, mangó és passiógyümölcs népszerűsége továbbra is töretlen, de a hagyományos ízek, mint a málna, eper és citrom is kedveltek maradnak. A trendek gyorsan változnak, és a fagylaltkészítők igyekeznek lépést tartani ezekkel, hogy mindig újdonságokkal szolgálhassanak a vendégeknek.
A magyar fagylaltkészítők kreativitása és szakértelme nemzetközi szinten is elismert. 2021 óta van fagylalt világbajnokunk Fazekas Ádám személyében, és a Gelato World Cup 2024 világbajnokságon is bronzérmes lett a magyar csapat. Ez is bizonyítja, hogy a magyar fagylaltkészítés a világ élvonalába tartozik, és folyamatosan fejlődik, alkalmazkodva az új trendekhez és fogyasztói igényekhez.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: StockSnap via Pixabay)