Íme az év fagylaltja
Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.
Az Év fagylaltja versenyt idén Kecskeméten rendezték meg, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit - áll a közleményben.
Mint írták, a verseny célja a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
90 fagylalt érkezett az Év fagylaltja versenyre
Az Év fagylaltja versenyre idén rekordszámú 90 fagylalt érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjaival együtt összesen 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvényen.
A fagylaltokat cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte.
A cukrászdák és kézműves fagylaltozók versenyének aranyérmese és egyben az Év fagylaltja vándorkupa nyertese a Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel lett, amely Bergmann Nándor (A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred) alkotása. Ezüstérmet kapott a Meggyes pekuccino, Vadócz Jenő fagylaltja (Promenád Kávéház, Balatongyörök), a bronzérmet pedig a Szerenád nevű fagylalt kapta, Damniczki Balázs alkotása (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár).
A mentes kategória aranyérmét a Sárgabarack lime maracuja, Marsa Éva Heléna fagylaltja kapta (Vanília & Gelarto, Nagykőrös).
A - házigazda Kecskemét tiszteletére meghirdetett - sárgabarack kategória győztese a Mámoros marillen lett, Márton Sándor alkotása (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred).
A közönségdíjat a Kecskeméti sárgabarackos gombóc dióbundában, Szabados Norbert fagylaltja kapta (König-Units Kft., Üllő), Kecskemét Megyei Jogú Város különdíját pedig a Kecskeméti mosolygós barack, Pokoraczki Ágnes alkotása (Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó).
Házi fagyi recept – Olyan drága lesz idén, érdemes megpróbálni!
A legfinomabb házi fagyi gép nélkül is elkészíthető, mutatjuk, hogyan.
A cukrászok szerint újabb áremelkedésre számíthatunk, egy gombóc fagyi idén 600-650 forintba kerülhet. Sokan osztják a véleményt, miszerint ez már luxusnak számít és alternatívákat keresnek a bolti fagyira. Ehhez mutatunk most néhány ínycsiklandóan finom és olcsó receptet, amivel bármikor kielégíthetjük a fagylalt iránti vágyunkat.
Bármilyen hihetetlen, fagyigép nélkül is készülhet fagyi, csak ismerni kell az alapanyagok arányát és az elkészítés trükkjét. A házi csokifagyi az egyik legfinomabb édesség és az év bármely napján fogyaszthatjuk.
Házi csokifagyi
Hozzávalók:
- 300 gramm étcsoki
- 350 g tubusos, cukrozott sűrített tej
- 50 ml presszókávé (elhagyható)
- 1 csipet só
- 500 ml habtejszín
- 1 teáskanál vaníliaaroma
Nyomjuk zománcozott lábasba vagy hőálló tálba a sűrített tejet és törjük bele az étcsokoládét. Gőz felett olvasszuk őket egybe, és keverjük egyneműre. Ha nincs speciális tejforralónk, akkor egy egyszerű módszert javaslunk: tegyük egy másik, kevés vízzel töltött lábasba az olvasztáshoz használt edényt úgy végezzük el a művelet.
Miután folytonos kevergetés mellett a csoki elolvadt, sűrű masszát kapunk, amihez tegyünk egy csipet sót a nagyobb ízélményért és tegyük bele a vaníliaaromát is. Ha szeretnénk valódi csokibarna színt elérni, adjunk hozzá egy fél lefőzött presszókávét is, majd ismét keverjük el őket jól. Ha ez megvan, tegyük félre hűlni.
Következő lépésként a habtejszínt habbá verjük, de figyeljünk arra, hogy legalább 30%-os legyen a zsírtartalma. A felvert habtejszínbe csorgassuk bele a csokis masszát, és keverjük el őket jól. Megfelelő méretű dobozba (ez lehet egy kiürült fagyis is) vagy kenyérsütő formába simítsuk bele a keveréket. A tetejére szórhatunk még reszelt étcsokit vagy fehércsokit, mjd tegyük be a fagyasztóba 6-7 órára. Fogyasztás előtt érdemes néháyn perccel korábban kivenni, mert akkor lesz könnyen kanalazható.
Házi citromfagyi
Nehezen érthető, de vannak, akik nem szeretik a csokoládét. Nekik mutatunk egy egyszerű, gyors és olcsó receptet citromfagyi készítéséhez. Ezt a joghurt alapú citromfagyit is elkészíthetjük fagyigép nélkül. Csak egy kis habverés, keverés és mehet is a fagyasztóba dermedni.
Hozzávalók:
- 2-4 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 20 dkg görög joghurt
- 3 dl habtejszín
- 30 dkg cukrozott sűrített tej
- 8 dkg cukor
Első lépésként reszeljük a citromok héját a joghurtba, majd facsarjuk ki a levüket. 1 dl citromlevet öntsünk a joghurthoz. A hideg habtejszínt egy nagy keverőtálban kézi robotgéppel kezdjük el habosítani, de mielőtt készen lenne, adjuk hozzá a citromos joghurtot, a sűrített tejet és a citrom ellensúlyozása miatt a cukrot is. Keverjük a masszát további 4-5 percig, amíg szépen megmarad benne a habverőszár és az egész egy lágy habbá áll össze. Ezzel készen is van az legfinomabb házi citromfagyi, már csak a fagyasztóba kell tenni, hogy megdermedjen. Tálalás előtt tegyük 20 percre a a hűtőbe, hogy krémesre engedjen.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)