Recept: ezt tegye a krumplis lángos tésztájába a burgonyával együtt, és felejthetetlen élményben lesz része!
A lángosozók általában a lángos feltétjével trükköznek, pedig remek variációs lehetőséget kínál a tészta is.
Annyira drága már manapság a lángos a strandokon, hogy az emberben felmerül, hogy akkor már inkább megsüti magának otthon. És ha már magának süti, akkor készítheti a saját szája íze szerint, van tér az újításoknak, nem igaz? Egy házilángos-variáció receptjét osztom meg alább, az én édesanyám így készíti, és az extra hozzávaló miatt számomra legalábbis ez a változat annyira finom, hogy egy bolti lángos sosem érhetne fel vele.
A köménymagos-krumplis lángos nagyon finom
Persze sokan vannak, akik nem szeretik a köménymagot, és ha ezzel ön is így van, akkor kattintson tovább azonnal egy másik témához, mert alább arról lesz szó, hogy mennyit dob egy lángoson ez a különleges ízű fűszer.
A lángosvariációk általában a feltéttől különlegesek. A standard sajt+tejföl-kombó helyett van, ahol lecsót, sonkát, metélőhagymát, esetleg pesztót, gombaszószt vagy akár nutellát tesznek a lángosra, és akit az utóbbi gondolattól émelygés fogott el, attól azonnal elnézést is kérek, szerintem is borzasztó ötlet, de van, akinek bejön. Nyilván egy lángosozóban a feltétválasztékot egyszerűbb szélesíteni, és így többféle terméket lehet kínálni anélkül, hogy az alaptésztán változtatni kéne.
De a köményes lángosban pont az a különleges, hogy nem a végén szórja meg az ember a kész ételt egész magokkal vagy őrleménnyel – bár főleg ez utóbbi szintén príme ötletnek tűnhet egy egyszeri köményrajongó számára. Hanem már az elején, a gyúráskor belekerülnek az egész köménymagok a tésztába, és így a fűszer belesül a lángosba. Például kenyér, kifli vagy pogácsa sütésekor egész sokan alkalmazzák ezt a trükköt, és ezt a cikket azért írom, hogy hátha sikerül valakit meggyőznöm, hogy lángossal szintén nagyon érdemes kipróbálni.
Különösen finom a köménymagos lángostészta, ha az egyben krumplis is. Azaz a lángostésztába kerül egyrészt egész köménymag, másrészt előre megfőzött burgonya is. Itt a recept.
Recept: köménymagos-krumplis lángos
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt;
- 25 dkg burgonya;
- 2 kávéskanál egész köménymag (a mennyiség ízlés szerint variálható);
- 1 egész tojás;
- másfél dl tej;
- 2 dkg élesztő;
- 1 evőkanál olaj;
- 1 teáskanál só;
- olaj a sütéshez;
- reszelt sajt (füstölttel nagyon finom); és
- tejföl feltétnek.
Elkészítés
A krumplis lángos hátránya, hogy az egyébként sem túl gyors elkészítési időt megdobja, hogy az egész azzal kezdődik, hogy meg kell várni, amíg puhára fő a krumpli. Addig az élesztőt szét lehet morzsolni és fél deci langyos tejbe belekeverni, hagyni felfutni. Amikor a krumpli megfőtt, meg kell pucolni, át kell törni, és meg kell várni, amíg langyosra hűl. Ekkor a maradék langyos tejjel kell összedolgozni a főtt burgonyát, plusz mehet bele a felfuttatott élesztő, a liszt, a só és a tojás, majd végül az olaj is. (Anyukám szerint a tojás és az olaj elhagyható.)
A tésztát hagyni kell megkelni, aztán lehet szaggatni, majd bő olajban kisütni. Ha lecsöpögött róla a felesleges olaj, mehet rá a sajt és a tejföl. Jó étvágyat!
(Kiemelt kép: Pexels/Richard Letrich)