Elképesztő eredmény: magyar levesek a világ legjobbjai között (+ recept!)

Több magyar leves is a világ élvonalába került a Food & Wine gasztromagazin összeállítása szerint.

2025. május 20., 14:36

Szerző:

A Food & Wine nemzetközi gasztromagazin újabb összeállításban listázta a világ legjobb leveseit, a gyűjtésben helyet kapott több magyar klasszikus is – írja a Dívány. A lap szerint a lista élén a vietnámi pho és a japán rámen állnak, de a közép-kelet-európai borscs is előkelő helyet foglal el. A magyar gulyásleves a tizedik helyen végzett, míg a kolbászos bableves a tizenkilencedik pozíciót szerezte meg – mindkettő leves a gazdag ízvilágával és tartalmasságával vívta ki a nemzetközi elismerést.

A cikk külön kiemeli a magyar meggylevest, mint az egyik legkülönlegesebb gyümölcslevest, amely hűsítő desszertként is kiváló fogásnak bizonyul. A hagyományos változat édes ízvilágával, selymes állagával és gyümölcsösségével nyűgözte le a kóstolókat, és a portál szerint egy kis édesköménnyel még tovább fokozható a különleges élmény. A meggyleves nemcsak hazai viszonylatban kedvelt, de külföldön is egyre többen ismerik meg, és értékelik a magyar konyha kreativitását és ízvilágát. 

Most pedig lássuk a magyar fogások közül a legismertebb, a gulyás receptjét!

Így készítse a gulyáslevest, nem fog csalódni!

Hozzávalók (4-6 főre):

  • 60 dkg marhalábszár (vagy lapocka)
  • 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (édes, jó minőségű)
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál só (ízlés szerint több is lehet)
  • frissen őrölt bors
  • 2-3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • ½ zeller (vagy 1 kisebb gumó)
  • 2 közepes krumpli
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika (tv vagy kápia)
  • 1 babérlevél (opcionális)
  • friss petrezselyem a tálaláshoz
  • víz
  • csipetke tészta (opcionális): 1 tojás, liszt

Elkészítés:

  1. Az alap: A zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük. Azonnal hozzáadjuk a kockára vágott húst, visszatesszük a tűzre, és kevergetve fehéredésig pirítjuk.
  2. Ízesítés: Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, őrölt köményt, sót, borsot. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lefedve közepes lángon főzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha lesz (kb. 1–1,5 óra).
  3. Zöldségek hozzáadása: Beletesszük a felkockázott répát, fehérrépát, zellert, krumplit, valamint a darabolt paradicsomot és paprikát. Felöntjük kb. 2–2,5 liter vízzel (vagy ízlés szerint), és készre főzzük (még kb. 30 perc).
  4. Tészta (opcionális): Amíg fő, készíthetünk csipetkét: 1 tojásból és kevés lisztből kemény tésztát gyúrunk, csipkedjük, majd az utolsó 10 percben a levesbe szórjuk.
  5. Tálalás: Friss petrezselyemmel megszórva, friss kenyérrel kínáljuk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Cats Coming / Pexels)