Kiderült az örökleves titka: ettől lesz ehető az évtizedekig főtt étel

Az örökleves állítólag nagyon gazdag ízvilággal rendelkezik, és tapasztalatok alapján biztonságos a fogyasztása is.

2024. október 26., 14:20

Szerző:

Talán senkinek sem kell ódákat zengeni arról, hogy olykor milyen jól tud esni egy jó ragu. De mi a helyzet akkor, ha ez a ragu az örökleves, ami évtizedekig főtt? Vajon akkor is mindenkinek összefutna a nyál a szájában? Ez alapján nem biztos, pedig egy igazi gasztronómiai csodáról marad le az, aki ellenáll az étel nyújtotta élvezetnek. 

Ezt takarja az örökragu

Az örökpörkölt és/vagy örökragu tulajdonképpen egy sűrű, kondérban készülő egytálétel. Különlegessége abban rejlik, hogy a kondért soha nem hagyják teljesen kiürülni, csupán visszapótolják az elfogyott hozzávalókat, illetve új alapanyagokat adnak hozzá. Eközben pedig a raguszerű ételt folyamatosan tovább főzik.

Ebből adódóan az ilyen ételek évtizedekig készülhetnek.

Ami fontos még, hogy az örökleveseknek nincs bevett receptjük, általában különféle húsok, gumós- és gyökérzöldségek felhasználásával készülnek. Gazdag ízükért elsősorban értékes alaplevük felelős, ezért a szakácsok kényesen ügyelnek rá, hogy az soha ne vesszen oda. 

Itt kóstolható meg az örökleves

Bangkokban létezik egy étterem, a Wattana Panich, ahol 49 éve készítenek egy kecske- és marhahúson alapuló öröklevest. Az ételt, amelynek íze beszámolók szerint olyan mélységeket rejt, amit nem is lehet szavakkal leírni, már a szakácsok harmadik generációja főzi. A levest minden este elteszik, majd másnap előveszik, és új összetevőket adnak hozzá. 

Aki pedig egy ennél is ízletesebb levest szeretne megkóstolni, annak egészen Japánig kell utaznia. Tokió Asakusa kerületében ugyanis a Otafuku étteremben egy „oden” nevű pörköltszerű ételt szolgálnak fel, melynek alapját 1945 óta pótolják. Ez pedig azt jelenti, hogy az étel már 79 éves. Ugyanakkor az étel lehetne ennél is öregebb, elődjét ugyanis még 1916-ban kezdték el főzni, de az az adag ragu egy világháborús légitámadás következtében odaveszett. 

Akiben pedig felvetődne, hogy a ragu az ételmérgezés melegágya lenne, azt el kell hogy keserítsük: Japánban ugyanis egy kiterjedt törzsvendégi kör cuppant rá a történelmi fogásra, ám panaszokról nem érkeztek hírek. Azaz úgy tűnik, hogy az örökragu biztonságosan fogyasztható. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)