Ha így tárolja az ételt, könnyen rákot okozhat

Bizonyos ételcsomagolások problémát okozhatnak, különféle megbetegedésekhez, akár rákhoz is vezethetnek.

2024. október 18., 15:24

Szerző:

Egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet a szakemberek a különféle vegyi anyagokra, amelyek érintkezhetnek az ételekkel. Az elmúlt időszakban többszáz vegyi anyagot azonosítottak a kutatók az ételekben, amelyek rákhoz vezethetnek – derült ki a Dívány cikkéből.

Rákot okozhat, ha így tárolja az ételt

Egy friss tanulmányból, ami a Frontiers in Toxicology nevű folyóiratban jelent meg, kiderült, hogy a zsugorfóliában, kartontálcán vagy papírtartóban árult ételek tartalmazhatják a mellrákkal összefüggésbe hozható közel 200 vegyi anyag bármelyikét. Az olyan veszélyes vegyi anyagok, mint PFAS, a biszfenolok és a ftalátok a csomagolásról nagyon egyszerűen átkerülhetnek az élelmiszerekre, így az emberek nagyon könnyen lenyelhetik őket. Különösen veszélyesek, mivel manapság nagyon sok élelmiszert árulnak a korábban említett formákban.

A kutatók több ezer tudományos megfigyelés alapján összeállítottak egy adatbázist, amelyben átfogó képet adtak az élelmiszer-csomagolásokban található vegyi anyagokról. Ennek a segítségével a szakemberek 143 műanyag csomagolóanyagokban található vegyi anyagot azonosítottak, ami kapcsolatba hozható a mellrákkal. A papírban 89 ilyen anyagot találtak.

A kutatók szerint bizonyítható, hogy az emberek a táplálkozási szokásaik révén rendszeresen ki vannak téve legalább 76 ilyen rákkeltő vegyi anyagnak. Mivel kifejezetten veszélyesek, ezért az Európai Unióban, az Egyesült Államokban, Kínában, Dél-Amerikában és más országokban is korlátozták a felhasználásukat, de ennek ellenére gyakran bekerülnek az élelmiszerek csomagolásába.

A különféle nemzetközi szabályozásokban már 40 vegyi anyagot veszélyesnek minősítettek, ennek ellenére megtalálhatóak az ételek csomagolásában. Ez is mutatja, hogy a jelenlegi szabályozások nem tudják meggátolni, hogy az emberi szervezetre veszélyes vegyi anyagok felbukkanjanak. A szakértők szerint különösen veszélyes kategóriába tartoznak azok az élelmiszerek, amelyek zsírosak, sósak vagy savasak.

Így lehet védekezni a rákkeltő csomagolások ellen

A szakértők elárulták, hogy a nagy élelmiszerláncoknál vásárolt előre csomagolt élelmiszer esetében nagyobb az esélye, hogy a csomagolás tartalmaz káros vegyi anyagot. A kisebb kereskedők esetében is megjelenhetnek, de ennek jóval kisebb az esélye.

Emellett azt ajánlják, ha valaki előre csomagolt élelmiszert vesz, akkor minél hamarabb vegye ki a csomagolásból. Minél tovább marad az étel a csomagolásban, annál valószínűbb, hogy vegyi anyagok kerülnek bele. Erre különösen kell figyelni abban az esetben, ha az étel meleg. Ebből adódik, hogy tilos az élelmiszert ebben a csomagolásban ismét megmelegíteni, így megkönnyítheti a vegyi anyagok bejutását az élelmiszerbe.  

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)