Reflux: egy magyar népbetegség, ami akár rákot is okozhat

A reflux az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri betegség, ami akár rák kialakulásához is vezethet.

2024. október 18., 13:24

Szerző:

Ahogyan arról a 168.hu korábban beszámolt, a reflux időnként egészséges emberekben is jelentkezhet, ám egészséges egyénben jól működnek a savas vegyhatást közömbösítő, védő mechanizmusok. Ilyen védőfunkciót jelent a nyelőcső féregszerű (perisztaltikus) mozgása, amely a visszaáramlott savas gyomortartalom szinte teljes mennyiségét képes rövid idő alatt visszaterelni a gyomorba – írja a femina.hu.

Védő szerepet tölt be a nyál is, amely fokozatosan semlegesíti a savas vegyhatást, illetve védi a nyálkahártyát a mirigyek által termelt lúgos vegyhatású nyák is, amely a nyelőcső belső felszínét borítja.

Ha azonban ezek a védő tényezők nem működnek megfelelően és a savas reflux hetente többször is jelentkezik, akkor a maró sav károsítja a nyelőcső kevésbé ellenálló belső felszínét. 

Ezért veszélyes a reflux

A visszaáramló gyomornedv speciális fehérjemolekulákat, úgynevezett citokineket szabadít fel, amelyek végül a nyelőcső falának gyulladásához és károsodásához, és akár nyelőcsőrákhoz vezetnek. Az objektív diagnózishoz azonban a GasztroKlinikán endoszkópiát alkalmaznak, amelynek során a nyálkahártya-eltéréseket és nyálkahártya-károsodásokat vizsgálják. 

A nyelőcsőrák tünetei a nyelőcsövön kívüli szerveket is érinthetik, jó példa erre a hangszálak irritációja, mely miatt a hang érdesebbé, rekedtté válhat, vagy a kaparó érzés a torokban. Előfordulhat olyan tartós köhögés, ami nem kapcsolódik megfázáshoz vagy egyéb légúti fertőzéshez. A visszaáramló sav irritálhatja a gégét, gyulladást okozva, a sav károsíthatja a fogzománcot, ami fogérzékenységhez és egyéb fogászati problémákhoz vezethet.

A visszaáramló gyomortartalom „gőzeinek” belélegzése ronthatja az asztmás tüneteket, vagy provokálhatja azokat. Mivel ez utóbbi jelek gyakran nem közvetlenül a gyomorégéshez kapcsolódnak, így nehezebb azonosítani ezeket a savas refluxbetegség tüneteként. 

Így kezelhető a savas reflux

A gyógyszeres terápia gyors és hatékony megoldást nyújt a tünetek enyhítésére és a nyálkahártya-károsodás kezelésére. Az életmódbeli és diétás változtatások pedig hosszú távon segíthetik az életminőség javítását. Az optimális eredmény érdekében ezek kombinációját javasolja a budapesti gasztroenterológiai magánrendelés, a GasztroKlinika szakorvosa, ám szerinte fontos, hogy a terápiát szakorvos segítse, irányítsa. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: StockSnap / Pixabay)