Reflux: így küzdhet a betegség ellen

A reflux betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk. A betegség ellen nehéz védekezni, de nem lehetetlen. Íme.

2024. március 6., 11:20

Szerző:

Reflux időnként egészséges emberekben is jelentkezhet, ám egészséges egyénben jól működnek a savas vegyhatást közömbösítő, védő mechanizmusok. Ilyen védőfunkciót jelent a nyelőcső féregszerű (perisztaltikus) mozgása, amely a visszaáramlott savas gyomortartalom szinte teljes mennyiségét képes rövid idő alatt visszaterelni a gyomorba.

Védő szerepet tölt be a nyál is, amely fokozatosan semlegesíti a savas vegyhatást, illetve védi a nyálkahártyát a mirigyek által termelt lúgos vegyhatású nyák is, amely a nyelőcső belső felszínét borítja.

Ha azonban ezek a védő tényezők nem működnek megfelelően és a savas reflux hetente többször is jelentkezik, akkor a maró sav károsítja a nyelőcső kevésbé ellenálló belső felszínét. Az így kialakuló állapotot nevezzük gastrooesophagealis refluxbetegségnek, azaz angol nevének rövidítése alapján GERD-nek – írja a Webbeteg.

A reflux alapvetően nem a túlzott savtermelés eredményeként alakul ki, hanem a nyelőcső védő funkcióinak gyengülése miatt. Tartós fennállás esetén ez vezethet a nyelőcső falának károsodásához, és ez felelős a betegséggel járó panaszokért, mint a nyelőcső alsó szakaszán jelentkező égő érzés, fájdalom, sőt köhögés és rekedtség.

Bár a reflux enyhítésére több házi módszer is ismert, a hosszasan fennálló tüneteket mégis komolyan kell venni. A gyakori reflux ugyanis nemcsak kellemetlen panaszokat okoz, hanem

hosszabb távon súlyos szövődményekhez, például nyelőcső szűkülethez vagy akár rákos megbetegedéshez is vezethet. A nyelőcsőrák egyik fő oka lehet a hosszú ideje fennálló, kezeletlen refluxbetegség.

Ha gyakran észleli magán a gyomorégés tüneteit, a hatékony kezelés mielőbbi megkezdése, valamint az esetleges szövődmények megelőzése érdekében mielőbb keresse fel orvosát.

Ezért fontos kezelni a reflux betegséget

Heti rendszerességgel jelentkező típusos refluxos tünetek esetén szinte biztosan GERD áll a háttérben. A reflux ugyanakkor alattomos betegség, mivel gyakran nem jelentkeznek a tipikus tünetek, hanem a gyomorégés jelei nélkül károsítják a nyelőcső nyálkahártyáját. Ez az ún. csendes vagy néma reflux.

A gastrooesophagealis reflux oesophagitis nélkül diagnózis arra utal, hogy a kialakult refux még nem okozott nyelőcsőgyulladást (oesophagitis). Kezelés nélkül hosszútávon a reflux azonban súlyos szövődményekhez vezethet, amik érinthetik a nyelőcsövet (nyelőcsőgyulladás nyomán kialakuló szűkület, hegesedés, fekély, perforáció, vérzés, nyelőcsőrák), illetve egyéb szerveket is (például tartós köhögés, fogszuvasodás, fül-orr-gégészeti panaszok).

Kockázati tényezők: Mi váltja ki a refluxot?

A refluxbetegség kialakulását különböző tényezők befolyásolhatják. Ezek közé tartozik minden, ami növeli a hasüregben a nyomást, vagy csökkenti a zárómechanizmus nyomását, így például a rekeszizom-sérv, különböző gyógyszerek, dohányzás, terhesség, elhízás, székrekedés – írja a Gesundheit.de.

Az állapotban étrendi és életviteli változtatásokkal már javulás érhető el. A rendszeres testmozgás, a gyakori kis adagú étkezés, irritáló élelmiszerek elhagyása kedvezően hat a refluxra. Ezen felül gyógyszeres kezelés (PPI, H2 receptor blokkolók, szukralfát hatóanyagú nyálkahártya bevonószerek, prokinetikumok), illetve (nagy méretű rekeszsérv esetén) műtéti lehetőség áll rendelkezésre a GERD kezelésében.

Mik a reflux tünetei?

A tünetek jellemzően evés után és fekvés közben jelentkeznek. A tünetek súlyosbodnak, ha lehajolunk, ha szoros ruhát viselünk, vagy éppen erőlködünk. Javulás általában inkább ülve jelentkezik.

  • Gyomorégés: égő fájdalom a mellcsont mögött,
  • böfögés
  • mellkasi fájdalom
  • köhögés éjszaka vagy reggel
  • asztma-szerű tünetek
  • rossz lehelet
  • torokfájás
  • gombóc érzése a torokban
  • hányinger

Mit tehetünk a reflux ellen?

Az enyhe tünetek kezelése gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is elérhető a túlsúly csökkentésével és az étrend módosításával. A magas zsír- és szénhidráttartalmú ételek helyett az étkezéseket több kis, fehérjében gazdag adagra kell osztani a nap folyamán. Ajánlatos, hogy étkezés után ne feküdjön le, és lefekvés előtt pedig ne egyen.

Kerülni kell a nikotin és az alkoholfogyasztást is. Alváskor segíthet, ha a felsőtestet párnával megemeljük. A túl szoros nadrágok szintén kiválthatják vagy súlyosbíthatják a tüneteket.

Kerülje az alkoholt, a kávét, a zsíros ételeket és az erős, csípős fűszereket: a chilit, mustárt, fokhagymát. 

Segíthet a gyomorégés ellen az édeskömény vagy éppen kamilla tea. Meglepő, de a rágógumi is segíthet: ez ugyanis serkenti a nyáltermelést, ami védő hatású a gyomorsavval szemben.

(Kiemelt kép: PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRAR / LDA / AFP)

2024. április 27., 10:40

Tudta, hogy már Szulejmán is a tejbegríz ősének nagy rajongója volt? Olyannyira, hogy diplomáciai fogadásokat tartott, ahol ezt a végtelenül egyszerű, ám sokféleképpen variálható finomságokat szolgálták fel. A tejbegríz birodalmak sorsát kísérte végig.