Felvágott, kolbász, szalonna: a rák melegágya mind

A legújabb kutatások szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a gyorsételek egyaránt növelhetik a rák kockázatát, érdemes tehát lemondani a chips, a pizza, a hamburger és a különböző sütemények okozta örömről.

2024. október 7., 11:17

Szerző:

Régebben a rák megjelenését az idős korhoz kötötték, ám mára az egészen fiatal korosztályokat is érinti. Az ok a táplálkozási szokások megváltozásában keresendő. A The New York Post azt írja, hogy az onkológusok az egészségtelen ételeket és a feldolgozott húsokat teszik felelőssé a megnövekedett rákos megbetegedések miatt.

Különösen a nők veszélyeztetettek a rák tömeges megjelenésében

Hogy a téma mennyire komolyan foglalkoztatja a szakembereket és természetesen az érintetteket is, az mutatja, hogy az elmúlt időszakban sorra jelennek meg a témába vágó cikkek.

„Azt tanácsoljuk, hogy az emberek kevesebb túlságosan feldolgozott, magas telített zsír-, cukor- és sótartalmú ételt fogyasszanak” – mondta Matthew Lambert, táplálkozási szakértő, a Rákkutatási Világalap egészségügyi információs és promóciós menedzsere a Daily Mailnek.

„Ide tartoznak az olyan ételek, mint a sütemények, kekszek, péksütemények, chipsek, a cukorral édesített italok és a gyorsételek, mint a pizza és a hamburgerek” – magyarázta Lambert.

A rák újkori terjedése különösen a nőket és a 30-as éveikben járó felnőtteket sújtja súlyosan.

Charles Swanton professzor tavaly az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság előtt tartott előadásában elmondta, hogy a kutatások kimutatták, hogy néha a korai bélrákot olyan bélbaktériumok „indíthatják el”, amelyek jobban elterjedtek azoknál, akiknek étrendje kevés rostot és sok cukrot tartalmaz.

„Néhány vizsgálatban azt látjuk, hogy a korai stádiumban lévő vastagbélrákban szenvedő betegek egyes daganatai olyan mutációkat tartalmaznak, amelyeket ezek a mikrobafajok indíthattak el” – mondta Swanton, a Cancer Research UK onkológusa és vezető klinikusa.

Úgy vélik, ezek a mutációk csökkentik a szervezet azon képességét, hogy felvegye a harcot a rákot megelőző sejtekkel.

A feldolgozott húsok drasztikusan növelik a rák kockázatát

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2015-ben a potenciálisan rákkeltő anyagok közé sorolta a feldolgozott húsokat, mint például a kolbászt, a szalonnát és a felvágottakat. A kutatások azt mutatják, hogy ezeknek a húsoknak a magas hőmérsékleten történő feldolgozása során olyan vegyületek keletkeznek, amelyek növelhetik a rák kockázatát, különösen a vastagbélrákét. Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint már

napi 50 gramm feldolgozott hús rendszeres fogyasztása 18 százalékkal növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Azoknál az embereknél, akik 10 százalékkal több  ultrafeldolgozott élelmiszert esznek, mint mások, 23 százalékkal nagyobb a fej- és nyakrák kockázata. Lambert professzor szerint ezeket csak ritkán és kis mennyiségben lenne szabad fogyasztani.

Egy friss kutatás szerint azok, akik mindennap vörös és feldolgozott húst esznek, 40 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak bélrákot, mint azok, akik hetente egyszer vagy ritkábban fogyasztanak ilyesmit.

Az egészségtelen ételekből álló étrend a nyelőcsőrák – a torkot a gyomorral összekötő cső – 24 százalékkal magasabb kockázatával is összefüggésbe hozható, ami a Cleveland Clinic Journal of Medicine szerint a rákos halálozás hatodik leggyakoribb oka világszerte. úgy vélték, hogy ezek a mutációk csökkentik a szervezet rákot megelőző sejtek leküzdésének képességét.

A feldolgozott húsokban található nitrátok és nitritek, amelyek tartósítószerként szolgálnak, a szervezetben nitrozaminokká alakulhatnak, amelyek erősen rákkeltő anyagok. 

„A nitrát vagy nitrit tartósítószereket tartalmazó élelmiszerek, a füstölt vagy füstaromával készült ételek és a vörös húsok fogyasztása egyértelmű összefüggést mutat a rák kockázatával”

– állítja Nicholas DeVito, a Duke Egyetem orvosi központjának onkológiai adjunktusa, akinek a legtöbb új rákos betege 45 év alatti. A szakember szerint ahhoz hasonló összehangolt intézkedésekre van itt is szükség, mint ami a dohányzás visszaszorítása érdekében tettek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PublicDomainPictures via Pixabay)