Véres széklet - most kiderül, hogy végbélrák vagy aranyér okozza

A végbéltájéki panaszok közül az aranyér a leggyakoribb, és bár hasonló tünetekkel járhat, mint a végbél- és végbélnyílás-daganat, valójában két, rendkívül különböző betegségről van szó.

2024. július 2., 13:21

Szerző:

Nagyon leegyszerűsítve, az aranyér tulajdonképpen a végbélnél található véna tágulata, a végbélrák pedig a végbélben vagy a végbélnyílásnál kialakuló kóros sejtburjánzás, mely a végbelet, végbélnyílást borító sejtekből eredeztethető – írja az Egészségkalauz.

A két betegségre egyaránt jellemző tünetek lehetnek:

  • a végbélből távozó vér – ez jelenthet néhány pöttyöt a vécépapíron vagy a vécékagylóban, de székletben is észrevehető lehet; színe arra utalhat,
  • az emésztőrendszer mely traktusából származik (az élénkpiros vér az alsóbb részből, a sötétebb a felsőből, akár a vékonybélből)
  • végbélviszketés
  • a végbélből távozó váladék
  • a végbélnyílásnál kitapintható dudor, duzzanat

Más tünetek megléte azonban sokkal jellemzőbb a daganatos betegségekre, illetve az aranyérre.

Vastagbél-, végbél- vagy anális daganat esetén figyelmeztető tünet lehet

  • a székletürítési szokások megváltozása, gyakori hasmenés vagy székrekedés (ezek a változások néhány napnál tovább is megmaradnak)
  • a szokatlanul vékony, ceruza- vagy szalagszerű széklet
  • az állandó, krónikus hasi fájdalom és diszkomfortérzet, puffadás, görcsök, fokozott gázképződés
  • akaratlan fogyás, a testsúly megmagyarázhatatlan csökkenése
  • a belek állandó telítettségérzése, állandó székelési inger, mintha nem tudnánk rendesen kiüríteni a beleket (ún. tenesmus)
    fáradékonyság, gyengeség

– írja a lap.

Megtalálhatták a végbélrák ellenszerét

A GSK gyógyszeripari vállalat készítménye teljesen új korszakot nyithat a végbélrák kezelésében. A társaság által kifejlesztett szer ugyanis a klinikai vizsgálatok alapján példátlan hatékonysággal gyógyítja a béldaganat egy fajtáját.

Jelentős áttörést érhetett el a végbélrák-terápiában a GSK gyógyszeripari vállalat, a cég ugyanis bejelentette, hogy a Jemperli nevű gyógyszerük egy második fázisú vizsgálat során ígéretes eredményeket mutatott az előrehaladott végbélrákban szenvedőknél. A vizsgálatokban 42 páciens vett részt, akiknél a kemoterápia, valamint a műtét alternatívájaként alkalmazták a Jemperli nevű készítményt – számolt be róla hvg.hu.

A kezelés utáni eredmények pedig azt mutatták, hogy a szer minden betegnél gyógyította a rákot, vagyis a készítmény 100 százalékos válaszarányt tudott felmutatni.

Mint az eredményeket összegző BGR megjegyzi: az utólagos vizsgálatok sem mutattak megmaradt daganatos elváltozásokat, noha a résztvevők állapotát a kezelés után átlagosan 26,3 hónapig még megfigyelték. 

A szóban forgó készítmény, a Jemperli egy úgynevezett monoklonális antitest-gyógyszer, mely bizonyos antitestekhez kötődik, így megakadályozza, hogy a rákos sejtek meg tudják kerülni azt, hogy az immunrendszer észlelje őket. Így utóbbi maga tudja elpusztítani őket.

A hvg.hu felidézi, az előrehaladott végbélrák hagyományos kezelése kemoterápiával és sugárzással kezdődik, melyet egy operáció követ. Ennek során eltávolítják a bél és azt azt körülvevő szövetek egy részét. Ez eleinte eredményes lehet, ám a betegek harmada végül mégis rákban hal meg, mivel az áttétek más szervekre is átterjednek.

Ehhez képest a gyógyszeres kezelés áttörést hozhatna, és az első eredmények alapján nagy jövő állhat előtte – ám mivel még nem engedélyezett, egyelőre csak egy kísérleti stádiumban lévő készítményről van szó. A GSK tovább folytatja a vizsgálatokat vastagbélrákos betegekkel is.

Érdemes odafigyelni, mert a polipból is végbélrák lehet

Mint minden rosszindulatú daganat esetében, a végbélrák esetében is nagyon fontos a korai felismerés. A végbélrákot megelőző állapot során végbélpolip alakul ki, amelyek specifikus tüneteit felismerve el sem jutunk a végbélrák állapotába. Hogy milyen tünetek esetén érdemes végbélpolipra gyanakodni, arról dr. Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze beszélt az Egészségkalauznak.

A végbélpolip a vastagbél utolsó részében, a végbél nyálkahártyáján kialakult kinövés. Méretét tekintve elég változatos képet mutatnak, léteznek igen aprók és nagyra növő polipok is, kocsányon lógóak, laposan a falon fekvők, létrejöhetnek csoportosan és magukban is. Általában az 50-60 év feletti férfiaknál fordul elő, ám megjelenhet a fiatalabb korosztály tagjainál is. Kialakulásának pontos oka nem ismert, ám nagyobb kockázati tényezőnek számít a genetikai hajlam mellett a helytelen, mozgásszegény életmód, dohányzás, rostszegény táplálkozás.

A végbélpolip általában jóindulatú, ám a nagyobb és mirigy eredetű vastagbél polipok (polip-adenoma) rosszindulatúvá válhatnak. Sajnos elsőre nem lehet kideríteni, vajon jó-vagy rosszindulatú elváltozással van-e dolgunk, arra csakis a daganat eltávolítása után lehet választ kapni, éppen ezért minden polipot ki kell metszeni.

A szövettani vizsgálat során állapítják meg a daganat típusát. Mivel nem lehet tudni, hogy jó-vagy rosszindulatú daganattal áll szemben, fontos, hogy minél korábban menjen orvoshoz tüneteivel, főleg azért, mert egy jóindulatú elváltozás is idővel átalakulhat „elrákosodhat” – figyelmeztet a portál.

(Fotó: Pixabay)

A napsugárzás is válthat ki allergiás reakciót a bőrön. A napallergia többféle allergiás reakció összefoglaló neve, az azonban mindben azonos, hogy ha megjelenik, akkor kezelni kell a bőrt.

Soha nem lehetünk elég óvatosak, különösen, ha egzotikus országban töltjük a nyaralásunkat. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) osztályvezetője az Inforádiónak árulta el, mire kell figyelni, mely oltásokat kell beadatni.