Így csípheti el a végbélpolipot mielőtt végbélrákká fejlődne

Mutatjuk, melyek azok a tünetek, amikre oda kell figyelni.

2024. május 22., 09:57

Szerző:

Mint minden rosszindulatú daganat esetében, a végbélrák esetében is nagyon fontos a korai felismerés. A végbélrákot megelőző állapot során végbélpolip alakul ki, amelyek specifikus tüneteit felismerve el sem jutunk a végbélrák állapotába. Hogy milyen tünetek esetén érdemes végbélpolipra gyanakodni, arról dr. Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze beszélt az Egészségkalauznak.

Mi is az a végbélpolip?

A végbélpolip a vastagbél utolsó részében, a végbél nyálkahártyáján kialakult kinövés. Méretét tekintve elég változatos képet mutatnak, léteznek igen aprók és nagyra növő polipok is, kocsányon lógóak, laposan a falon fekvők, létrejöhetnek csoportosan és magukban is. Általában az 50-60 év feletti férfiaknál fordul elő, ám megjelenhet a fiatalabb korosztály tagjainál is. Kialakulásának pontos oka nem ismert, ám nagyobb kockázati tényezőnek számít a genetikai hajlam mellett a helytelen, mozgásszegény életmód, dohányzás, rostszegény táplálkozás.

A végbélpolip tünetei

Kis méretnél a legtöbb esetben tünetszegény, de ha panaszokat produkál, ezek a leggyakoribbak:

  • Végbél vérzés akár látható, vagy csak laboratóriumban kimutatható
  • Hasfájás
  • Megváltozik a székürítés, váltakozóan hasmenés-székrekedés jelentkezik
  • Nyákos széklet ürítése
  • Igen ritkán, elhanyagolt esetben bélelzáródás

Akár végbélrákká is fejlődhet

A végbélpolip általában jóindulatú, ám a nagyobb és mirigy eredetű vastagbél polipok (polip-adenoma) rosszindulatúvá válhatnak. Sajnos elsőre nem lehet kideríteni, vajon jó-vagy rosszindulatú elváltozással van-e dolgunk, arra csakis a daganat eltávolítása után lehet választ kapni, éppen ezért

minden polipot ki kell metszeni.

A szövettani vizsgálat során állapítják meg a daganat típusát. Mivel nem lehet tudni, hogy jó-vagy rosszindulatú daganattal áll szemben, fontos, hogy minél korábban menjen orvoshoz tüneteivel, főleg azért, mert egy jóindulatú elváltozás is idővel átalakulhat „elrákosodhat” – figyelmeztet a portál.

Fontos tudni, hogy nem csak akkor kell szakemberhez menni, ha az említett panaszokkal küzd, hanem akkor is, ha tünetmentes, de:

  • Családjában többször előfordult már vastagbél polip/daganat
  • Önnél is alakult már ki polip, bár azt már eltávolították.

Élet a végbélpolip után

Ha valakinél polip alakult ki és azt eltávolították, utána az érintettnek rendszeres kontrollon kell részt vennie, mivel az elváltozás sajnos újra megjelenhet. Hogy pontosan milyen időközönként kell a szűrésen járni, az változó, ugyanis függ többek között a kioperált polipok számától, nagyságától, rosszindulatúságától – mondja dr. Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze.

A végbélpolip szűrése, diagnózisa, kezelése


A végbélpolipok olykor kitapinthatók, ám általában végbéltükrözés (rektoszkópia) vagy az egész vastagbél vizsgálata (kolonoszkópia) útján fedezik fel. A polipok gyakran az egész vastagbélben előfordulhatnak. Amennyiben a polip típusa és elhelyezkedése lehetővé teszi, ezzel egy időben el is távolítják. Szerencsére csupán a nagy polipok esetén van szükség hasi műtétre.

Legtöbbször a polip, ill. polipok eltávolítása elegendő a gyógyuláshoz, ám ha, rosszindulatú az elváltozás, úgy további, sebészeti, onkológiai terápia szükséges.

A vastagbélpolipok kialakulásának oka


A vastagbél polipok keletkezésének oka nem ismeretes. Egyes vélemények szerint hozzájárulhatnak életmódi tényezők, mint pl. a nagy mennyiségű, magas zsírtartalmú étkezés, vörös húsok fokozottabb fogyasztása, kevés étkezési rost, több alkohol fogyasztása. Genetikai tényezők is szerepet játszanak, mint pl. a vastagbél polip, vagy a vastagbélrák családi halmozódása.

Az ún. familiáris polyposis esetén a vastagbélen szinte százával jelennek meg a kisméretű polipok, a bél felszíne kárpithoz hasonló látványt nyújt. Az érintett család sok tagja szenvedhet e betegségben, és nagy a kockázat arra, hogy ebből vastagbélrák fejlődjön ki. Éppen ezért célszerű, hogy polipok esetén gyakoribb legyen a vastagbél vizsgálata, és a polipos növedékek szakaszát műtéti úton eltávolítsák. A kezeletlen familiáris polyposis esetei 40 év felett nem ritkán fordulhatnak malignussá, tehát daganatos elfajulás következik be.

Szakértői becslések szerint a vastagbél-adenomák középkorú, és annál idősebb egyéneken mintegy 20%-ban fordulnak elő, beleértve azt is, hogy a speciális genetikai profilnál, valamint akiben nagyméterű polip fejlődött ki, ott gyakoribb a vastagbélrák előfordulása.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.