Nagy a gond: egyre több gyakoribb ez a ráktípus

A vastag- és végbélrákos megbetegedések előfordulása kétszer olyan gyakori az 1990 után születettek körében, mint azoknál, akik az ötvenes években jöttek világra.

2024. április 12., 17:59

Szerző:

 

A múlt évtizedben évente 2 százalékkal nőtt a vastag- és végbéldaganatos megbetegedések száma a 20-49 éves korosztályban az American Cancer Research adatai szerint: ez a ráktípus a korai szakaszában jól gyógyítható, viszont nehéz felismerni, mivel hosszan lehet tünetmentes, a kiszűrésére alkalmas módszerek egy része pedig sokakat elrettent a vizsgálattól – írja a Dívány.

Hazánkban is évek óta vezető helye van az emésztő-szervrendszeri daganatok között a bélrákoknak: évente 10 ezer friss megbetegedés kerül be a statisztikákba, az áldozatok száma pedig szintén éves szinten 5000 fő.

Diagnosztikai nehézséget jelent, hogy ezek a daganatok 5-10 év alatt alakulhatna ki jóindulat polipokból, fájdalom, vagy más tünet pedig csak előrehaladott betegség esetén tapasztalható.

 

Kockázati tényező lehet a betegség kialakulásában a családi halmozódás mellett még a:

  • mozgásszegény életmód
  • vörös húsok és feldolgozott húskészítmények fogyasztása
  • rostszegény étrend
  • magas vércukorszint
  • elhízás
  • dohányzás
  • túlzott alkoholfogyasztás
  • sok stressz.


A vastag- és végbélbéldaganatról sokan hiszik tévesen, hogy csak végbéltükrözéssel diagnosztizálható – ez el is riasztja őket. A valóságban már hazánkban is elérhető vérvizsgálat, mely kimutatja a megbetegedést. A következő panaszok megléte esetén érdemes kivizsgálást kezdeményezni: véres széklet, hirtelen súlyvesztés, vérszegénység, erőtlenség, megváltozó székletürítési szokások, gyakori puffadás vagy hasfájás – írja a lap.

Hoppá: évekkel előre jelezhető a rák?

A Cambridge-i Egyetem tudósai szerint a rák tünetei évekkel a betegség megjelenése előtt észlelhetőek – írja a hvg.hu.

Az egyetem nemrégiben megnyílt rákkutató intézetének tudósai olyan azokat az elváltozásokat keresik, amelyek évekkel az előtt, hogy a sejtekben bekövetkező átalakulások daganattá fejlődnének, pontosan kimutathatóak. A kutatás szerintük segíthet a rák kezelésének gyökeresen új módszereinek megtervezésében.

A Korai Rák Intézet – amely nemrég kapott 11 millió fontot egy névtelen adományozótól – arra összpontosít, hogy megtalálják a tumorok elleni küzdelem módjait, mielőtt azok tüneteket produkálnának. A tudósok szerint a rák kialakulásának lappangási ideje évekig, néha egy-két évtizedig is eltarthat. A kutatás a legújabb felfedezéseket fogja kihasználni, amelyek kimutatták, hogy sok embernél alakulnak ki rákot megelőző állapotok, amelyek hosszú ideig lappanganak.

A tudósok részben a vérmintákra összpontosítanak. Újravizsgálják például azokat a vérmintákat, amelyeket a nők a petefészekrák-szűréseken adtak le. Körülbelül 200 000 ilyen mintánk van, és ez egy aranybánya” – vélekedett az egyik tudós, Jamie Blundell.

A The Guardian című brit lap beszámolója szerint kutatók e minták felhasználásával azonosítják azokat a változásokat, amelyek megkülönböztetik azokat a donorokat, akiknél később, 10 vagy akár 20 évvel a minták leadása után vérrákot diagnosztizáltak, azoktól, akiknél nem alakult ki ilyen betegség. A Cambridge-i Egyetem tudósai szerint a rák tünetei évekkel a betegség megjelenése előtt észlelhetők – írja a lap.

A rák kiújulásának okai

Vajon mi lehet az oka annak, hogy a kezelést követő hónapokban, években kiújul a rák? Ugyanott kell a daganat megjelenésére számítani, ahol korábban megjelent? Az onkológus válaszaiból minden kiderül.

Az onkológiai kezelések után bizonyos esetekben megtörténhet, hogy a daganat hetekkel, hónapokkal, akár évekkel később kiújul – ez sosem tudható előre. De miért fordulhat ez elő? Csak ugyanott újulhat ki a rák? Onkológus válaszolt az Egészségkalauznak.

(Kiemelt kép: JULIEN TROMEUR / SCIENCE PHOTO LIB / JTO / Science Photo Library via AFP Vastagbélrák)

15:06

A gyümölcsök és a zöldségek előkészítése nem merülhet ki annyiban, hogy meghámozzuk és bő vízzel, alaposan lemossuk azt, amit meg szeretnénk enni. A friss élelmiszereket érdemes zöldség- és gyümölcsmosó szer használatával megtisztítani.

A zsigeri zsírok csökkentése nem egyszerű feladat, a hason és a derékon található zsírpárna a végsőkig ellenáll. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj , epekövesség, légzési probléma vagy akár depresszió is. Mutatjuk, mit kell tennie, hogy megszabaduljon a hasi zsírpárnáktól.