Valami történt a 60-as években: a vastagbélrák egyre gyakoribb a fiatal felnőtteknél

A vég- és vastagbélrák egyre fiatalabb korban és egyre nagyobb számban fordul elő, az orvosok szerint a tendencia tovább romolhat.

2024. március 6., 15:04

Szerző:

Íme, egy kijózanító statisztika: 2030-ra az 50 év alattiak körében várhatóan csaknem megkétszereződik a vég- és vastagbélrák eseteinek a száma, és ez lesz a vezető halálok a 20 és 49 év közöttiek körében. A CNN azt írja, hogy kutatók szerint „valami történt az 1950-es és 1960-as években”, ami kiváltotta a fiatalon kialakuló vastagbélrák jelenlegi eseteit. Más szakértők, mint Dr. Robin Mendelsohn gasztroenterológus úgy vélik, hogy a magasabb betegszám viselkedési és/vagy környezeti változások valamilyen kombinációja is lehet.

A cikk bemutatja egy nő szomorú történetét. A szülésznőnél 45 évesen vastagbélrákot diagnosztizáltak. Esetében nem voltak nyilvánvaló kockázati tényezők: „Nő vagyok, kaukázusi vagyok, nem ettem sok húst, nem volt vastagbélrák a családomban” – mondta April Witzel. Első tünetei heves gyomorfájdalom és hányinger voltak. Aztán megjelent a vér a székletében, annyi vér, hogy lefényképezte a vécé tartalmát és elment a sürgősségire. Annak ellenére, hogy maga is egészségügyi szakember, aki a kórházban tölti napjait, nem kapta meg a szükséges ellátást.

„Erős fájdalmaim voltak, véres volt a székletem. És az orvos azt kérdezte: „Biztos benne, hogy nem most menstruál?" Ezen megdöbbent Witzel és azt mondta: „Szülésznő vagyok. Több hüvelyt látok egy nap alatt, mint maga egy év alatt. Meg tudom állapítani, hogy honnan vérzek." A sürgősségi orvos ezután még egyszer megnézte a képeit, és megkérdezte, hogy evett-e mostanában céklát, mert az is vörösre színezheti a székletet.

A szülésznő azért hozta nyilvánosságra a történetét, mert elfogadhatatlannak tartotta ezt az orvosi hozzáállást és tudja, hogy mások, akik kevésbé jártasak ebben a rendszerben, még kiszolgáltatottabb helyzetben vannak.

Mire Witzel megkapta a diagnózist, a rák már áttétes volt. „Ez egy kezelhető betegség, ha korán elkapják. Jelenleg a negyedik stádiumban vagyok, a májamban és a tüdőmben is vannak áttétek.”

A nő története példa arra, hogy mi történik, ha valaki fiatalon megy vizsgálatra, és az orvosok nem tesznek meg mindent, mert a tüneteik az idősebb korosztályhoz köthető betegségre utalnak.

A vastagbélrák előjelei

A mostani fiatalabb vastag- és végbélrákos betegek többségénél a családi kórtörténetben nem szerepel a betegség, és többségüknek nincs genetikai hajlama sem a rák ezen típusára – olvasható a cikkben. És bár úgy hírlik, hogy az elhízás is szerepet játszik e rákos megbetegedések némelyikénél, a fiatalabb betegek közül sok a vegetáriánus, egyesek még maratonfutók is. 

A vastagbél- és végbélszűrés életeket ment. A szakemberek szerint érdemes már fiatalon tisztában lenni azzal, volt-e a családban olyan, aki emiatt halt meg. Ha van erre precedens, akkor fontos, hogy két-három évente vegyünk részt kolonoszkópián, hogy időben elcsíphető legyen a betegség.

Bárki, aki jelentős változást tapasztal a székletürítési szokásaiban, vagy aki vért lát a székletében, forduljon orvoshoz. „A legtöbb ember nem beszél a székletéről, mert ez nem egy vacsoratéma, pedig fontos lenne” – ismerte el Dr. Mendelsohn, aki hangsúlyozza, hogy a legtöbb végbélvérzés nem rák, de mindig ellenőrizni kell, hogy mi áll a háttérben.

(Képünk illusztráció: Pexels)