Rákot okoz egy adalékanyag, ami a majonézben, a kolbászban és a pékáruban is megtalálható

Mindennapi élelmiszereinknek szerves alkotója az az adalékanyag, amely bélrákot okoz, ezért a táplálkozással foglalkozó szakemberek a legkárosabb hozzáadott összetevőként tartják számon.

2024. szeptember 11., 16:06

Szerző:

A Daily Mail cikke szerint az emulgeálószerek – amik jelen vannak a  a pékáruktól kezdve a süteményeken és a szószokon át a húskészítményekig szinte mindenben – olyan súlyos bélproblémák kialakulásáért felelősek, mint a rák.

A feldolgozott élelmiszerekben nagy mennyiségben található adalékanyag miatt a fiatalok között is egyre gyakoribbak a különböző emésztőrendszeri betegségek, köztük a vastagbélrák.

 Mi az emulgeálószer és miért van az élelmiszerekben?

Ezek az E-jelzésű adalékanyagok az élelmiszerekben, illetve kozmetikai készítményekben. Sőt, még a gyógyszeripar is használja ezeket az adalékanyagokat. Gyakran használt elem a lecitin, és a karboxi-metil-cellulóz, de a mono- és digliceridek, a poliszorbátok és a különböző gumik is sűrűn használt emulgeálószerek. Bár természetes anyagoknak is van emulgeáló hatása (például a tojássárgájának a süteményekben), ezek az ipari feldolgozás során legtöbbször mesterségesek.

Az emulgeálószerek számos célt szolgálnak, kezdve az íz javításától a hosszabb szavatosságon át a jobb állag eléréséig. Olyan anyagok, amelyek segítségével két nem keveredő folyadék, például víz és olaj, elegyedni tudnak egymással és stabil, homogén keveréket alkotnak. Az emulgeálószerek megakadályozzák, hogy a folyadékok szétváljanak, és segítenek fenntartani az egyenletes eloszlást. Magyarul, az emulgeálószereknek köszönhetjük, hogy a felvágott nem hullik elemeire, vagy hogy a majonéz sűrű marad.

Mi az emulgeálószer egészségügyi hatása?

 A Medicalonlie szerint az emulgeálószerek hozzájárulhatnak az elhízás- és cukorbetegség-, illetve gyulladásos bélbetegség kialakulásához, mivel megváltoztatják a bél mikrobiomját, a módosult bélflóra pedig glükózintolerancia kialakulását eredményezi. Benoit Chassaing mikrobiológus és munkatársai a Nature-ben publikálták egérkisérleteik  eredményét. Chassaing és munkatársai a feldolgozott ételekben gyakran előforduló emulgeálószereket: karboximetilcellulózt (az EU-ban: E566) vagy poliszorbát-80-at (E433) adtak az egészséges egerek táplálékához, amelyekben csökkent a bélbaktérium-flóra diverzitása, elhízás és metabolikus zavarok alakultak ki. A humán gyulladásos bélbetegség kutatására kifejlesztett genetikailag módosított modellállatokban pedig az emulgeálószerek hatására fokozódott a fellángolások gyakorisága és súlyossága.

Ezt követően emberi bélszöveten is megismételték a kísérletet, aminek az lett az eredménye, hogy megnőtt egy bakteriális protein, a flagellin koncentrációja, ami nagy koncentrációban gyulladást okoz, aminek egyenes következménye lehet az irritábilis bélszindróma, illetve más gyulladásos bélbetegség, például a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás.

Az legújabb bizonyítékok szerint az emulgeálószerek azon túl, hogy súlyos gyulladást okoznak, a rák kialakulásával is összefüggésbe hozhatók.

A 2009-ben meghirdetett NutriNet-Santé vizsgálatba több mint 100 000 francia nemzetiségű önkéntesen jelentkező felnőttet vontak be, és átlagosan 6,7 éven keresztül vizsgálták az étkezési szokásaikat, különös tekintettel az étrendjük emulgeálószer-tartalmára (alacsony, közepes és magas mennyiség). A kiértékelés során összesen 92 000 résztvevő (78,6%-uk nő) adatait vették figyelembe, akiknek az átlagéletkora 44,5 év volt. A vizsgálat során összesen 2604 daganatos megbetegedést regisztráltak (750 emlő-, 322 prosztata-, 207 vastagbél-, 162 melanoma és 124 tüdődaganatos esetet).

A daganatok kialakulásának kockázata magasabb volt azok körében, akik étrendjében magas volt bizonyos az emulgeálószerek (karragén (E-407), zsírsavak mono- és digliceridjei (E-471), pektin (E-440), nátrium-karbonát (E-500)) mennyisége.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

13:09

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.