Új kutatás segíthet a vastagbélrák gyógyításában

Rendkívül érdekes eredményekkel zárult egy nemrégiben végzett kutatás, mely teljesen új irányt mutat a vastagbélrák megértésében és kezelésében.

2024. június 27., 11:15

Szerző:

A vastagbélrák genetikai okainak feltérképezése és a betegség megelőzésének lehetőségei fontos kutatási területet jelentenek az egészségügyben. Egy friss tanulmány a Nature című folyóiratban igazán érdekes dologra hívta fel a figyelmet, mégpedig, hogy a Fusobacterium nucleatum nevű baktériumnak kulcsszerepe lehet a betegség kialakulásának folyamatában – írja a Femina.

 

A baktérium genetikai kutatása új lehetőségeket nyit meg a vastagbélrák megértésében és kezelésében. A kutatók megvizsgálták a baktériumot a vastagbélrákkal küzdő betegek daganataiból származó mintákban, és összehasonlították azokat az egészséges egyének szájából származó baktériumokkal. Az eredmények szerint a baktérium egy bizonyos típusa sokkal gyakoribb volt a vastagbélrákkal küzdők mintáiban, és olyan tulajdonságokkal rendelkezett, melyeknek köszönhetően sokkal hosszabb ideig túléli az emésztőrendszerben.

A kutatók emellett azt is felfedezték, hogy ezek a baktériumok hozzájárulhatnak a gyulladások kialakulásához.

A tanulmány szerzői szerint az új eredmények izgalmas és fontos lépést jelentenek annak tekintetében, hogy jobban megérthessék, a baktériumok hogyan alkalmazhatóak a vastagbélrák elleni küzdelem lehetőségeinek kiaknázásban.

„Ezek az eredmények egyfajta térképként szolgálnak és felvázolták azokat a különbségeket a daganatos és az egészséges szervezetekben, amelyeket tovább vizsgálhatunk a jövőben"

– mondta Christopher Johnston, a tanulmány társszerzője.

A vastagbélrák kockázatát növelik ezek az ételek, jobb lemondani róluk

Manapság egyre több áldozatot kívánnak a daganatos betegségek. Nők körében az emlőrák, férfiaknál a prosztatarák vezeti a „fekete listát”, míg ezt követően mindkét nemnél a vastagbélrák, majd a tüdőrák a leggyakrabban előforduló rák – írja az Egészségkalauz.

Hazánkban kétszer akkora a daganatos betegségek előfordulása, mint az Európai Unió többi tagállamában.

A különböző szerveket érintő daganatos betegségek kialakulásának, megelőzésének és kezelésének hátterében azonos és különböző tényezők is állnak, amelyek genetikai, lelki eredetű, fizikai aktivitással és táplálkozással kapcsolatosak is lehetnek.

A rákos betegségek kockázatát növelő ételek

A vöröshús (például sertés, marha) gyakori fogyasztása emelheti a vastagbélrák kockázatát. A hús speciális kötésben levő vastartalma (hem-vas) állhat a háttérben, amely elősegítheti olyan vegyületek kialakulását, amelyek aztán a vastagbélrák-keletkezésben játszanak szerepet.

A húsok nagy hőmérsékleten történő sütése, mint például a roston sütés, a faszénen történő grillezés, a bő olajban történő sütés közben, valamint a megégett olaj többszöri felhasználásának hatására úgynevezett heterociklusos aminok (HA), illetve policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) keletkeznek. Az így készült húsokban és halakban található HA és PAH vegyületek rendszeres fogyasztása hozzájárul a prosztata- és a vastagbélrák kockázatának növeléséhez.

Egyes húskészítmények és felvágottak nitrites pácsóval vagy füstöléssel készülnek. Az így tartósított húsokban keletkező nitrózamin (ami például a dohányfüstben is megtalálható), illetve a füstöléskor keletkezett hidrokarbon vegyületek egyértelműen fokozzák a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A tej és tejtermékek fogyasztásának kapcsán úgy tűnik, hogy a mérsékelt tej- és tejtermék-fogyasztás a legmegfelelőbb tanács, ugyanis azoknál a férfiaknál, akiknek a napi kalciumbevitele túlságosan nagy (amelynek fő forrása a tej és a tejtermékek), a prosztatarák nagyobb előfordulását figyelték meg. A tejtermékek nagy mennyiségben történő fogyasztása a kalciumbevitel mellett más módon is emelheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.
A napi gyakoriságú, túlzott alkoholfogyasztás bizonyítottan növeli a száj-, a garat-, a gége-, a nyelőcső-, a vastag- és végbél- (férfiaknál), valamint a mellrák kockázatát. Ezen kívül valószínűsíthetően növeli a máj-, illetve nőknél a vastag- és végbélrák rizikóját.

További részleteket itt olvashat.

(Kiemelt kép: JULIEN TROMEUR / SCIENCE PHOTO LIB / JTO / Science Photo Library/AFP )