Vastagbélpolip után vastagbélrák?

Hazánkban rendkívül magas a vastagbélrák okozta halálozás, aminek hátterében gyakran egy elhanyagolt vastagbélpolip áll. A polip eredendően jóindulatú daganat. Sokfelé előfordulhat a szervezetünkben, mivel az összes mirigyhám részünkből kiindulhatnak ilyen jóindulatú sejtburjánzások.

2024. június 16., 08:07

Szerző:

Több fajtája is létezik, többek közt kialakulhat a szervezetben méhszájpolip, bélpolip, de megtámadhatja a légutakat is, sőt az orrunkban is előfordulhat. Méretük igen változó, gyufafej nagyságútól a diónyi méretűig. Leggyakrabban az orrpolip, az arcüregi polip, a méhpolip, a vastagbélpolip fordul elő. Az emésztőrendszer több pontján is kialakulhatnak polipok: a nyelőcsőben, a gyomorban, a vékony-, a vastag- illetve a végbélben – írja az Egészségkalauz.

Jelenlétük nem mindig okoz panaszt, fölfedezésük azonban fontos, többek között ezért is ajánlott rendszeresen részt venni a szűrővizsgálatokon. Vannak, amelyek működési zavarokkal hívják fel a betegek figyelmét - az orrpolip például légzési nehézségeket okoz. Bár a diagnózis első hallásra ijesztő lehet, valójában nincs ok aggodalomra, a „váratlan vendégektől" ugyanis az esetek nagy részében könnyű megszabadulni – leginkább sebészi úton.

Könnyű a vastagbélpolip diagnózisa?

A polipok diagnosztizálása ma már nem okoz kihívást az orvosoknak, számodra azonban életmentő lehet – különösen akkor, ha a családban előfordult már a vastagbél rákos elváltozása. Orvosi szempontból a legveszedelmesebbek, amiről többet hallunk, a bélpolipok. Azt mondják, ötvenéves korunkra minden második embernek legalább egy ilyen, egy centinél nagyobb polipja van. Mivel a polipok az esetek nagy részében nem okoznak tünetet, az ötven év fölöttiek számára javasolt a kolonoszkópiás vizsgálat elvégeztetése.

A méhet érintő sejtburjánzás az esetek jelentős részében jóindulatú, a későbbi onkológiai kockázat miatt azonban érdemes azt eltávolítani. Kisebb változatuk egyáltalán nem okoz panaszokat, a nagyobbak jelenlétére azonban fokozott váladékozás, vérzés vagy megfoganási nehézség hívhatja fel a figyelmet.

A kialakulását okozhatják hormonális változások, illetve gyulladásos folyamatok. A méhszájpolipot az évenként esedékes nőgyógyászati szűrésen diagnosztizálja az orvos, eltávolítása apróbb orvosi beavatkozás során történik.

A polipok létrejöttének pontos mechanizmusa nem ismert, feltehetően több tényező játszik szerepet. A szakértők véleménye szerint elsősorban az allergia és a krónikus gyulladások kialakulása állhat a háttérben.

Állandó fáradtsággal küzd és gyakran puffad a hasa? Lehet, hogy a vastagbélrák 5 korai tünete jelentkezik

A vastagbélrák korai tünetei megtévesztőek, mert nem daganatra gyanakszunk, ha tapasztaljuk őket.

A vastagbél rákmegelőző állapotának felismerése nagyon fontos, hiszen minél korábbi a daganatos elfajulás kimutatása, annál jobbak a gyógyulás esélyei. A rákmegelőző állapotot jelentő polipok, és a vastagbélrák minél korábbi felismerése nagyon fontos: minél korábbi a daganatos elfajulás kimutatása, annál jobbak a gyógyulás esélyei – írja az Egészségkalauz.

Melyek a vastagbélrák jellemző tünetei?


A vastagbélrák tünetei függnek a betegség stádiumától, és a daganat szétterjedésétől, tehát hogy mekkora bélszakaszt érintett.

A korai stádiumban akár tünetmentes is lehet a beteg, de korai tünetek is figyelmeztethetnek. Jelentkezhet:

  • enyhe hasi fájdalom,
  • felfúvódás,
  • gyakori gázképződés,
  • székletürítési rendellenesség,
  • enyhébb fáradtságérzés.

A tünetek sok egyéb betegséget is jelezhetnek, mint pl.: fekélyt, epekövességet, aranyér betegséget, esetleg ételallergiát. Éppen ezért sokan nem is gondolnak arra, hogy vastagbélrák is meghúzódhat a háttérben – hívja fel a figyelmet a portál.

A további tünetek attól is függenek, hogy a vastag- illetve végbél melyik részét érinti a daganat.

A vastagbél jobboldali szakaszát érintő tumor enyhe hasi fájdalmat okozhat, súlyvesztést, és a has jobboldalán egyfajta „tömeg" érzését. A vérvesztés anaemiával, vérszegénységgel jár, ez gyengeséget, fáradtságérzést okozhat.

További részleteket itt olvashat.

(Kiemelt kép: JULIEN TROMEUR / SCIENCE PHOTO LIB / JTO / Science Photo Library via AFP)