A vastagbélrák legegyértelműbb tünetét sokan figyelmen kívül hagyják

A tünetek egyéb kórállapotokra is utalhatnak, így a vastagbélrák jeleit nem könnyű helyesen értelmezni.

2024. június 19., 16:08

Szerző:

A gyomor- és bélrendszeri problémák esetenként mindenkit érintenek, akár ártalmatlannak is tűnhetnek, de a vastagbélrák jelenlétére is utalhatnak – hívta fel a figyelmet a Mayo Clinic.

Elsősorban az idősebb generációknak kell számolniuk a vastagbélrák veszélyével, azonban az utóbbi években egyre több megbetegedést diagnosztizálnak egészen fiatal személyeknél is – ennek okát egyelőre kutatják a szakemberek.

A vastagbélrák a vezető halálokok között szerepel, pedig azon daganatos betegségek közé tartozik, amelyek korai stádiumban észlelve nagy arányban és sikeresen kezelhetőek. Ehhez azonban az is szükséges, hogy egyrészt a páciensek rendszeresen részt vegyenek a szűrővizsgálatokon, másrészt ők maguk is tisztában legyenek, hogy milyen tünetekre érdemes figyelni.

Erre annál is inkább szükség van, mert a betegség leggyakoribb tünetei kezdetben ártalmatlannak tűnhetnek, ez pedig hatalmas időveszteséget okozhat a diagnosztizálásban és a kezelés megkezdésében, pedig minél korábbi stádiumban észlelik a daganatot, annál nagyobb az esély a kezelés sikerességére.

A vastagbélrák jelei nem mindig feltűnőek

Az emésztőrendszer utolsó részében, a vastagbélben kialakulhatnak olyan sejtcsomók, amelyek később rosszindulatú daganattá fejlődnek. A kisebb-nagyobb sejtcsomók, az ún. polipok jelenlétére egy vastagbélszűrés során is fény derülhet, és a legtöbb esetben ezeket már a vizsgálat során el is távolítják, majd szövettani vizsgálatra küldik.

Fontos tudni, hogy sok esetben ezek a polipok egyáltalán nem okoznak tüneteket, így ezeket csak az ellenőrző vizsgálatokkal lehet kiszűrni. Amennyiben a vastagbélrák már kialakult, szintén nem evidens, hogy a betegek erőteljes tüneteket tapasztalnak – ez elsősorban a tumor méretétől és a vastagbélben való elhelyezkedésétől függ.

A szakemberek többféle tünetet is megemlítettek, amelyek összefüggésbe hozhatóak a vastagbélrákkal. Az egészségtelen életmódból, illetve a nem megfelelő táplálkozásból kifolyólag sokan küzdenek hasi diszkomfortérzettel. A puffadás, a hasi görcsök és a gázosodás több okból is kialakulhatnak, ám ezek egyike a vastagbélrák. A hosszú időn át fennálló panaszok egyértelműen bélrendszeri problémát jeleznek, amelyek kivizsgálást indokolnak.

A székletürítési szokások megváltozása is intő jel lehet, a szakemberek a hasmenést és a székrekedést említik leggyakoribb példaként. A vér jelenléte a székletben szintén aggodalomra ad okot, amelyet ugyan az aranyér kialakulása is előidézhet, ám minden esetben a lehető leggyorsabban orvoshoz kell fordulni vele.

Egy-egy páciens arról számolt be, hogy a vastagbél diagnózisának felállítása előtt gyakran érezte úgy, mintha a székletürítés során nem tisztultak volna ki a belei – ezt bizonyos esetekben a tumor jelenléte is előidézheti.

A nagy fokú fáradtság, gyengeség, illetve a súlycsökkenés általánosnak tekinthető tünetek, azonban mindig a szervezet helytelen működését jelzik. Az indokolatlan és nagymértékű fogyás önmagában is aggasztó jelenség, és nem ritkán a vastagbélrák áll a hátterében. A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül bármelyiket is tapasztalja, minél előbb egyeztessen egy szakorvossal, és kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, ami fényt deríthet a tünetek valódi kiváltó okára.

(Képünk illusztráció. Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash)