3 étel, amit mindig kerüljön el, ha étteremben eszik
A szakértők szerint vannak bizonyos ételek, amelyeket ajánlatos elkerülni, ha étteremben eszik.
Sokan azért járnak étterembe, hogy minél több különleges fogás megkóstolhassanak, míg mások inkább az egyszerűbb, jól bevált ételeket kedvelik. A szakértők szerint azonban érdemes jól átgondolni, mit rendel, mivel akár veszélyes is lehet az étel, amit elfogyaszt – olvasható a Dívány cikkében.
Ezeket az ételeket kerülje az étteremben
A szakértők, ételkritikusok már többször beszéltek arról, hogy bizonyos ételeket jobb elkerülni az éttermekben. Ezt azzal indokolták, hogy ezek a fogások a legtöbbször olcsó alapanyagokból készülnek és nem kellően frissek, így nem lesznek igazán ízletesek.
Most azonban egy élelmiszer-biztonsági szakértő felfedte, melyek azok az ételek, amelyek akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Sok esetben a veszélyeket a rosszul hőkezelt alapanyagok jelentik, olvasható a Dívány cikkében.
Tatár beefsteak
Bryan Quoc Le élelmiszertudós szerint nagyon sok veszélyt jelent ez az étel. Az egyik, hogy a vágási folyamat során szinte elkerülhetetlen, hogy az előállítás során az állat ürülékének egy része a nyers húshoz érjen. Fontos, hogy a vágás után a húst nagyon sok vegyszerrel kezelik, amelyek megölik a baktériumok jelentős részét. Ugyanakkor a szarvasmarhák beleiben találhatóak különösen ellenálló mikroorganizmusok, ilyen például az E. coli.
Az ennyire ellenálló kórokozókból elegendő, ha csak néhány éli túl, mivel ebben is az esetben is komoly megbetegedést okozhat. Ezt csakis úgy lehet elkerülni, ha az elkészítés során a hús megfelelő hőskezelésen esik át, ami kockázatossá teszi az étteremben való elfogyasztását.
Nyers csírák
Egyre népszerűbbek a különféle növényi csírák, amelyeket az ételek mellé vagy éppen a szendvicsekbe tesznek az éttermekben, büfékben. Sokan nem is gondolnánk, hogy ezek az ártatlannak tűnő növények milyen veszélyeket rejthetnek. Az élelmiszer-biztonsági szakember szerint már az egy veszélyforrás, hogy ezeket legtöbbször nem steril magokból tenyésztik.
Sok esetben ezeket nem steril talajban csíráztatják, így számos kórokozó, köztük a szalmonella, az E. coli és a lisztéria is elszaporodhat. Emellett kockázati tényezőt rejt magában az is, a mikrobiális spórákat vagy kolóniákat hordozó csírákat nedves környezetben, 20-30 Celsius-fokos hőmérsékleten tartják, így a mikroorganizmusok nagyon gyorsan elszaporodhatnak. A szakember felhívta arra a figyelmet, hogy ezeket a hideg vízzel történő lemosás sem távolítja el, ezért elengedhetetlen a hőkezelés.
Nyers kagylók
A nyers kagylók, azon belül is az osztriga számos veszélyt jelenthetnek. Bár nagyon sokan szeretik, élelmiszer-biztonsági szakértő szerint egyértelműen tiltólistán szerepelnek, ha arról van szó, hogy valaki étteremben szeretné elfogyasztani.
Sokszor nagy mennyiségű baktériumot, vírust és egyéb szennyező anyagot koncentrálhatnak. Ám a másik probléma a Vibrio baktériumok által okozott betegség. Ez a baktérium különösen veszélyes, a part menti vizekben él, és az osztriga betakarítási időszakának a nagyobbik részében magas koncentrációban van jelen. Az emberek könnyedén elkaphatják ezt a betegséget, ha nyersen esznek osztrigák vagy kagylót, ennek pedig komoly következményei lehetnek.
A szakértő kihangsúlyozta, hogy ez nem jelenti azt, hogy osztrigát sehol sem lehet enni. De felhívta az emberek figyelmét arra, hogy válasszák meg a helyet, mivel az osztriga esetében kiemelten fontos, hogy hidegen tartsák, ha ez nem teljesül, akkor elszaporodhatnak a baktériumok.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)