4 étel, ami súlyos betegséget okozhat, ha a lejárati idő után eszi meg

Bizonyos ételeket tényleg nem szabad a lejárati idő után megenni. 

2024. október 5., 11:27

Szerző:

A szavatosság lejárta utáni ételek veszélyeiről már itt, a 168.hu oldalán is írtunk, most pedig hoztunk még néhány olyan élelmiszert, amiknek a lejárat utáni elfogyasztási óriási veszélyeket rejthet. 

Füstölt lacak 

A füstölt lazac igazi ínyenc csemege, ugyanakkor ideális környezet lehet a listeria baktériumok fejlődéséhez. Ez a veszélyes baktérium még hűtött körülmények között is képes életben maradni. Ha a lazac lejár, akkor drámaian megnő a fertőzés kockázata, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhat, különösen a várandós nőknél, az időseknél, valamint a legyengült immunrendszerű embereknél. Szövődményként agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés is bekövetkezhet. A lesteria baktériummal szennyezett élelmiszerek fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegség neve egyébként a liszterózis, melynek általános tünetei a láz, a hányás, a hasmenés és a fejfájás. Emiatt sokszor nehéz diagnosztizálni, hiszen ezek bármilyen egyéb betegség esetén is jelentkezhetnek. Az első tünetek amúgy már a fogyasztást követő napon felléphetnek, de akár egy hét is eltelhet, mire a panaszok jelentkeznek – írja a Nébih.

Tojás 

A tojás gyakori ételmérgezési forrás, különösen akkor, ha a lejárat után eszi meg. Bár a hűtőszekrényben tárolva tovább megőrizheti a frissességét, de ha túl régi a tojás, akkor fennállhat a szalmonellafertőzés veszélye. A szalmonella jellemző tünetei között szerepel a hasmenés, a hányás, a magas láz, valamint a levertség, egyes esetekben pedig tünetmentes is lehet a betegség. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követő 1-2 napon belül jelentkeznek. A lejárt tojást egyébként könnyű azonosítani, ha ugyanis a vízben lebeg, akkor az azt jelenti, hogy rothadásnak indult, és potenciálisan veszélyes. 

Sajtok (feta, krémsajt)

A lágy sajtoknak rövidebb az eltarthatósága, mint a kemény sajtoknak, mivel több nedvességet tartalmaznak, ideális feltételeket teremt a baktériumok szaporodásához. A lejárt sajtok esetében is fennállhat a liszterózis veszélye, szóval, ha penészt észlel a sajton, vagy kellemetlen savanyú szagot érez, azonnal dobja ki. A lejárati dátum után egyébként sem érdemes kísérletezni: élelmiszer-pazarlás ide vagy oda, inkább szabaduljon meg tőle. 

Pasztőrözött tejtermékek (tej, tejszín, joghurt) 

A lejárati idő után a pasztőrözött tejtermékek, úgymint a tej, a tejszín vagy a joghurt is veszélyesség válhatnak. Ha romlott állapotban fogyasztja el, akkor az e-coli fertőzés veszélyét kockáztatja. A betegség jellemző tünetei a hasi görcsök, a hirtelen fellépő hasmenés, amely esetenként véres is lehet, továbbá a hányinger, a hányás és a láz. A fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást is. A tünetek a fertőződéstől számítva 1-8 napon belül jelennek meg. A joghurtok amúgy a lejárat után 1-2 napig még jók lehetnek, de mielőtt megeszi kóstoljon bele, ha savanyú, inkább dobja ki. 

(Forrás: CityMagazine, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

A bejgli mára összeforrt a karácsonnyal, az ünnepi asztal elmaradhatatlan kellékévé vált. De a sütemény amilyen finom, az elkészítése annyi bosszúságot okozhat, főleg ha szétreped. A következőkben azonban megmutatjuk, hogyan kerülhető el a probléma!