3 dolog, amit tilos megenni a lejárati dátum után
Mindig ellenőrizze az ételek és italok lejárati idejét!
A lejárt ételek és italok kapcsán sokszor azt mondják egy nap ide vagy oda nem számít, az igazság azonban az, hogy néhány élelmiszer kapcsán igenis nagyon fontos a szavatossági idő. Egyes termékeket ugyanis szigorúan tilos megenni azt követően, hogy lejártak. Máris mutatjuk, melyek ezek!
Leveles zöldségek
Ha csomagolt rukkolát vagy más leveles zöldséget vásárol, mindenképpen figyeljen a lejárati dátumra. Ezekben a termékekben ugyanis baktériumok fejlődhetnek ki. Az efféle ételek csomagolásán egyébként jellemzően az szerepel, hogy előmosottak, de fogyasztás előtt azért ajánlatos átöblíteni őket.
Friss gyümölcslevek
A friss, feldolgozatlan gyümölcsleveket ajánlatos a vásárlás után a lehető leghamarabb elfogyasztani. Ellentétben a feldolgozott gyümölcslevekkel a természetes gyümölcslevek gyorsan a baktériumok táptalajává válhatnak. Egyes hidegen sajtolt gyümölcslevek lezárva 30 napig is elállnak, de általában négy napon belül meg kell őket inni – írja a CityMagazine.
Hús és hal
Különösen óvatosnak kell lenni a friss hússal és a hallal. Ha a húst vagy halat a vásárlást követő egy-két napon belül nem készíti el, akkor fagyassza inkább le. A friss halat maximum egy napig, a csirkehúst és a pulykát legfeljebb két napig, míg a sertést és a marhahúst három-öt napig javasolt a hűtőben tárolni. A főtt vagy sült húst pedig célszerű három napon belül elfogyasztani.
Ételek, amik a lejárati idő után is ehetők
Ugyanakkor persze vannak élelmiszerek, amik bőven a lejárati időn túl is bátran fogyaszthatók. A hüvelyesek, száraz tészták, rizs vagy az instant termékek akár 9 hónappal a szavatossági idő után is ehetők. A feldolgozott üditőitalok (persze bontatlanul) a lejárat után 6 hónappal is jók még, az aszalt gyümölcsök és gabonapelyhek pedig a szavatossági időt követően három hónappal is még bátran fogyaszthatók. A bontatlan konzervek, ásványíz, lekvárok és méz pedig akár a lejárat után egy évvel is simán ehető-iható.
A jelölések
A gyártók egyébként kétféle lejárati dátumot alkalmaznak az élemiszereken. Az egyik a minőségmegőrzési idő, a másik pedig a fogyaszthatósági idő. Előbbi a hosszabb ideig eltartható, tartós élelmiszereken tüntetik fel, míg utóbbi esetében az információ a romlékony áruk jelölésére szolgál. Ezekben az esetekben, ahogy fenntebb is írtunk, komoly egészségügyi kockázata lehet, ha mégis megeszik-megisszák az adott terméket – olvasható a Mindmegette oldalán.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)