Agyserkentő-diéta: íme 5 étel a memória javítására

Az elfogyasztott ételek sokkra többre lehetnek képesek, mint csupán az éhség csillapítása. Akadnak ugyanis falatok, amik a memóriának is jót tesznek. 

2024. május 21., 20:14

Szerző:

Amikor az egészséges táplálkozásról beszélünk, akkor elsősorban mindenki arra gondol, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű ételekkel kordában lehet tartani a testsúlyt. Ez alapvetően igaz is, azonban bizonyos falatok ennél azért tudnak többet is. Ha ugyanis egészséges ételek mellett teszi le a voksát, akkor a vonalainak megőrzésén túl az agyát, memóriáját is sikeresen tarthatja fitten. A legjobb választásnak egyérteműen a vitaminokban, antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag ételek bizonyulnak. Összeállításunkban most mutatunk ötöt, amik kiválóak lehetnek, ha a memória megőrzése, javítása a cél. 

Teljes kiőrlésű gabonák 

A szénhidrátok kapcsán gyakran terjed a tévhit, hogy rossz hatással vannak a szervezetre, ez azonban ebben a formában nem igaz. Léteznek ugyanis az úgynevezett rossz, valamint jó szénhidrátok. Előbbi csoportjába tartoznak például a fehér kenyerek vagy a fehér liszt, utóbbiban viszont ott vannak a teljes kiőrlésű gabonák, amikre nagyon is szükség van. Ezek az összetett szénhidrátok ugyanis lassabban szabadítják fel a glükózt, így az agyat állandó energiával látják el. Ezek az ételek, példának okán a quinoa, barna rizs, hajdina vagy éppen a zabpehely jótékony hatással lehetnek az immunitásra, az általános egészségi állapotra, na és persze az agy működésére is

Tojás 

A tojás igazi jolly joker, ha aze egészséges táplálkozásról van szó. Reggelire kiváló és tápláló, ráadásul rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint is. Ha mindez nem volna elég, akkor fontos megemlíteni, hogy az ízületi fájdalmak enyhítésében is szerepet játszhat, sőt B-vitamin és kolin tartalmának hála a memóriát is képes fokozni. A B-vitaminok ugyanis kivédhetik a kognitív károsodást, míg a kolin a memória javulsához kapcsolódik. 

Avokádó 

Az avokádó egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, melyek segítenek csökkenteni a magas vérnyomás kocákzatát, ami egyébként hosszú távon kognitív hanyatlást is eredményezhet. Nagyszerű kálium, rost-és  karotinoidforrás, továbbá tartalmaz  B-, C-, E- és A-vitamint is. Az érett gyümülcsben kálcium, foszfor, vas, nátrium és magnézium is megtalálható.

Diófélék 

A diófélék szintén teli vannak egészséges zsírokkal, köztük az egyik legkiemelkedőbb az omega-3 zsírsav. A diófogyasztást egyébként kutatások is összefüggésbe hozták az egészséges agyműködéssel, a tanulmányok alátámasztják, hogy nagyszerűen járul hozzá a memória karbantartásához. Persze, ha immunkerősítés vagy a fizikai terhelhetőség növelése a cél, a dió akkor is remek választás. 

Étcsokoládé 

Az étcsoki az édesszájú diétázók mentsvára. Bár ebből sem lehet táblákkal megenni, ha a fogyás a cél, de mindenképpen egészségesebb megoldás, mint a fehér csokoládé. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy nem csak a vonalak megőrzése miatt jó ötlet egy-egy kockával bekapni, hanem azért is, mert az étcsoki magasabb kakaótartalma miatt tele van antioxidánsokkal, melyek serkentik az agy véráramlását, végső soron pedig javítják a memóriát. Viszont fontos, ha már étcsoki, akkor olyat válasszon, ami minimum 70 százalékos kakaótartalommal bír.

(Forrás: www.hackensackmeridianhealth.org, Fotó: Freepik) 

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.