Íme az Alzheimer-kór korai jele, amit senki nem vesz komolyan

Már az Alzheimer-kór megjelenése előtt évekkel jelentkezhet egy bizonyos tünet, de a legtöbb emberben fel sem merül, hogy baj jelezhet.

2024. május 8., 09:44

Szerző:

Az Alzheimer-kórral kapcsolatos vizsgálatok, kutatások lázban tartják a viálgot, hiszen a legtöbben azt szeretnék tudni, hogy vajon a betegségre való hajlam kimutatható-e évekkel azelőtt, hogy a diagnózis kialakulna. Ez nyilván azért nagyon fontos, mert, ha előre lehet jelezni a kórt, akkor talán idővel a megelőzés is sokkal hatékonyabb lehetne. Egy friss tanulmány szerint az Alzheimer-kórnak bizony vannak tüneti előfutárai, a kutatás állítása szerint uygyanis egyes emberek már jüval azelőtt küszködnek a térbeli navigációval, mint ahogyan a valós diagnózis felállításra kerülne. 

Évekkel előre 

A tanulmány elkészítése során a tudósok úgynevezett térbeli navigációs készségeket, illetve egy korábban követett útvonal felidézésének képességét vizsgálták 100, kognitívan egészséges középkorú felnőtt esetében, akiknek a családi anamézisük, genetikai hajlamuk vagy életmódbeli tényezőik miatt fennállt az Alzheimer-kór kockázata. A térbeli navigációs készségek felmérése érdekében a kutatók minden résztvevőnél járástesztet végeztek, miközben virtuális valóság szemüveget viseltek.

Memóriavesztés?

Először mindenki egy ösvényen sétált, ahol számozott kúpok mutatták merre kell haladni. Ezután három különböző körülmény között megismételték a feladatot, hogy teszteljék a navigációs készségeiket. A VR-teszt során a részvevők szinte mindegyike ugyanazokkal a nehézségekkel küszködött, viszont a kognitív teszteken jó eredményeket értek el, tehát a memóriával kapcsolatos teszteken nem mutattak károsodást. 

További kutatások 

Mindez pedig arra enged következtetni, hogy a rossz térbeli navigáció akár már évtizedekkel előre megjósolhatja a betegség kialakulását. Ennek oka egyébként,hogy az Alzheimer-kór általában az agy azon régióiban jelenik meg előszörk, melyek a navigációt segítik. Noha ez azt is sugallja, hogy a térbeli navigációs tesztek egy napon segíthetnek majd az Alzheimer-korai felfedezésében, mégis további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy miként lehet ezt a tesztet a betegek javára használni. 

Agytorna

Persze ahhoz, hogy megőrizzük az agyunk egészségét mi is nagyon sokat hozzátehetünk. A szakértők egyetértenek abban, hogy az agy egészségének védelméhez hozzájárul a minőségéi táplálkozás, a testmozgás, az agytorna (keresztrejtvény fejtés, úgy nyelvek megtanulása...stb.) és a persze a társadalmi, szociális kapcsolatok fenntartása is. A fizikai és mentális egészség optimalizálása tehát jótékony hatással lehet az Alzheimer-kórral kapcsolatos kognitív hanyatlás potenciális lassítására is. 

(Forrás: Everyday Health, Fotó: Freepik)

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.