Évekkel előre jelezhető az Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór ma már népbetegségnek számít. Mivel gyógyítani nem lehet, és az időben elkezdett kezeléssel csupán a hanyatlás lassítható, a betegség korai felismerése kulcsfontosságú - írja a Házipatika.

2024. április 8., 13:56

Szerző:

„A korai diagnózissal lehetővé válik, hogy kitoljuk a kognitív funkciók hanyatlását” – mondta Sátori Mária, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosa az InfoRádióban.  A szakértőt annak apropóján kérdezték, hogy magyar fejlesztés is részét képezi annak a vizsgálati módszernek, amely már a tünetek megjelenése előtt tíz-tizenöt évvel képes kimutatni az Alzheimer-kórt. Az új, két tesztből álló vizsgálat 97 százalékos valószínűséggel meg tudja határozni előre a betegség kialakulásának esélyét.

A korai diagnózissal lehetővé válik, hogy kitoljuk a kognitív funkciók hanyatlását”.

Gyógymód egyelőre nem érhető el a betegségre, a megfelelő életmód azonban képes késleltetni az állapotromlást és enyhíteni a panaszokat – éppen ezért nagyon fontos a kór korai felismerése. Az új vizsgálati módszer jelentős áttörést jelent ezen a téren, így ugyanis a kelet-közép-európai régióban elsőként Magyarországon lehetséges az Alzheimer-kór korai diagnózisa.

A diagnosztikai eljárás kidolgozásában közreműködő Sátori Mária elmondása szerint a kétféle teszt mindegyike újdonságnak számít: az egyik egy vérvételi, a másik pedig egy memóriateszt-sorozat. A labordiagnosztikai eljárás kifejezetten a betegségre utaló kóros fehérjék szintjét képes megmutatni. A szintemelkedés ugyanis már nagyjából tíz-tizenöt évvel a tünetek megjelenése előtt megfigyelhető az érintettek vérében - írja a lap.

A memóriatesztről Sátori Mária azt mondta, hasonlít a neuropszichológusok által is használt teszthez, ezt azonban az érintettek otthon, saját számítógépükön, táblagépükön vagy mobiltelefonjukon is elvégezhetik, akár hetente többször. Ez a memóriateszt-sorozat akár önmagában is alkalmas a korai demencia kiszűrésére, a nagyobb hatékonyság érdekében azonban vérvizsgálattal kombinálják.

Lehet késleltetni az állapotromlást

A szakorvos pozitív eredményekről is beszámolt: azok közül, akik a módszer tesztelésében részt vettek, és legalább egy éve rendszeresen végzik a feladatokat, sokan felzárkóztak a jobb teljesítményt elérő csoporthoz. „Mindez bizonyítja, hogy lehet javítani szellemi tevékenységünket az agytornával” – írtuk korábban.

A kutató azt mondja: alapvetően az most a cél, hogy minél többen foglalkozzanak a saját agyműködésükkel, megfigyeljék és óvják azt, akár gyakorlatokkal, akár tesztekkel. Ha pedig a feledékenység, vagy más kognitív funkciókat érintő gyanú merül fel, netán a családi, genetikai hajlam – ennek kimutatására már több helyen közfinanszírozott formában is van lehetőség – miatt aggódik valaki a demencia esetleges jelenlététől, akkor érdemes elvégeztetni a vérteszt és a memóriateszt kombinációja jelentette szűrővizsgálatot – írja a Forbes.

A szakértő szerint nagyon nem mindegy, hogy a betegek életminősége hogyan alakul egy ilyen súlyos és sajnálatos kór esetén. Ráadásul tény, hogy az Alzheimer-kórral küzdő betegek is sokáig – akár évekig, évtizedekig – megőrizhetik szellemi fittségüket, ha aktívan mozognak, szellemi munkát végeznek, és karbantartják a metabolikus háztartásukat, azaz a vércukrot, koleszterint, vérnyomást, máj-és veseműködést, ionháztartásukat. Ezek az érintettek már ma is hosszú évekkel ki tudják tolni a komoly demencia megjelenését – teszi hozzá az orvos. Ráadásul az Alzheimer-kór ellen használt mai gyógyszerek és kezelések is jobban működnek azoknál, akiket korábban diagnosztizáltak, tehát a betegség leküzdésében is óriási előrelépést jelent a vérteszt.

Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy már egy-egy súlyos tünettel, szövődménnyel, avagy az Alzheimer által okozott nagyfokú agykárosodással együtt szembesül-e valaki a betegség jelenlétével, vagy akár egy évtizeddel korábban még tünetmentes állapotban. Aki korábban tudatosítja ezt, az tud tenni azért, hogy megőrizze, sokáig fenntartsa az életminőségét és csökkentse vagy lassítsa az idegrendszeri károsodást.

(Kiemelt kép: Alzheimer-kór és demencia kutatás, koncepcionális kép. Egy emberi agy mágneses rezonancia képalkotó (MRI) vizsgálata egy képernyőn. TEK IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / ABO / Science Photo Library via AFP)