Nagyon ritka, de az Alzheimer-kór átkerülhet egyik emberről a másikra

Öt betegnél, akik korábban növekedési hormon injekciót kaptak, évtizedekkel később megjelentek a korai Alzheimer-kór tünetei.

2024. február 22., 19:15

Szerző:

Rendkívül ritka, de úgy tűnik, hogy az Alzheimer-kór átterjedhet egyik emberről a másikra. A Nature Medicine nevű orvosi szaklap cikke szerint öt embernél, akik gyermekkorukban növekedési hormon injekciót kaptak, szokatlanul korán kifejlődött az Alzheimer-kór. John Collinge brit neurológus január 25-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy bizonyosságot nyert: orvosi beavatkozás okozott Alzheimer-kórt a betegeknél.

A hír riasztónak hangzik, de a kutatók hangsúlyozzák, hogy az Alzheimer-kór nem fertőző a mindennapi életben. „Egy pillanatig sem állítjuk, hogy bárki is elkaphatja az Alzheimer-kórt, nem terjed úgy, mint egy vírusos vagy bakteriális fertőzés” – mondta Collinge. Ezt Carlo Condello, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem neurobiológusa is megerősíti, aki szerint csak mesterséges, ma már elavult orvosi gyakorlatok mellett jelenhet meg a betegség olyan formában, hogy egyik emberről a másikra kerül át.

A szokásosnál fiatalabb korban jelent meg az Alzheimer-kór

A tünetek korán kezdődtek annál az öt Alzheimer-kóros embernél, akik korábban növekedési hormont kaptak. Mindannyian 38 és 55 év közöttiek, hármuknál, akikről genetikai adatok álltak rendelkezésre, a kutatók kizárták a betegség korai megjelenését okozó mutációk jelenlétét. A vizsgálatban részt vevő személyek mind gyermekként vagy tinédzserként kaptak növekedési hormon injekciót. Ezeket különböző növekedési rendellenességek kezelésére használták.

A növekedési hormon a növekedést, fejlődést segítő hatású hormon. A csontvégek porcos részeire hat. 

A módszer egészen szürreális volt régen: a szükséges hormonokat holttestek agyalapi mirigyéből vonták ki. Később kiderült, hogy több esetben torz fehérjék kerültek át ezáltal a kezelt gyerekekbe, amelyek Creutzfeldt-Jakob-kórnak nevezett betegséget okoztak. Világszerte több mint 200 embert érintett a probléma, így az ilyen típusú növekedési hormon kezelés 1985-ben leállt.

Az orvosok ma már szintetikus változatokat használnak, de a kutatók most további nyolc emberről számoltak be, akik szennyezett növekedési hormont kaptak, és beutalták őket klinikai vizsgálatra. Egyikük sem szenvedett Creutzfeldt-Jakob-kórban, de öt betegnél Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, kettőnél pedig kognitív zavarok jelei voltak kimutathatók. Egy személynek nem voltak tünetei. 

Bizonyítani azonban ezt igen nehéz. A tudósok ugyanis nem lehetnek 100 százalékig biztosak abban, hogy a szennyezett növekedési hormon miatt alakult ki a betegeknél az Alzheimer-kór. Lehetséges például, hogy a mögöttes gyermekkori állapotok, amelyek szükségessé tették a növekedési hormon kezelést vagy más orvosi eljárások, például a sugárkezelés, ami hozzájárult a korai Alzheimer-kórhoz vagy a kognitív problémákhoz. „Lehet, hogy a valódi választ soha nem kapjuk meg” – mondja Condello.

 

A világhírű focista, Messi is növekedési hormont kapott

Mint az évekkel ezelőtt kiderült, ha Lionel Messi nem kap időben növekedési hormont, akkor vélhetően a világ szegényebb lenne egy kiváló futballistával. Messi szervezete gyermekkorában alultermelte a növekedési hormont, ezért nem indult meg a fejlődésben. Szigorú orvosi felügyelet mellett Barcelonában kezelték az argentint, aki így 170 centire nőtt, és megerősödött. 

(Képünk illusztráció: Pexels)