Mérgező virágokat találtak a tudósok, kezdik megfejteni az Alzheimer-kór titkát

A felfedezéssel megtalálhatták az Alzheimer-kór eredetét, amivel új gyógymódjai is jöhetnek a betegségnek.

2022. június 20., 07:22

Szerző:

Az agy saját hulladékeltávolító rendszerével kapcsolatos problémák állhatnak az Alzheimer-kór mögött – állítja egy új kutatás, amit a Futurism tudományos portál idéz. 

Az Alzheimer-kór kialakulására utaló jelek sokkal előbb megjelennek az agyban, mint azt korábban hitték. Ezek a jelek tulajdonképpen mérgező, hulladéknak minősülő anyagok felhalmozódását jelentik, amelyek a mikroszkópos felvételeken virág formájú képződményeknek tűnnek – írta egy, a Nature Neuroscience folyóiratban közzétett tanulmány alapján az Origo.

A kutatók kísérleti egereken követték nyomon a betegség lefolyását. A megfigyelések alapján a probléma gyökere az agysejtek lizoszómáinak „meghibásodása” – ezek a sejtszervecskék bontják le az anyagcsere során keletkező hulladékokat, távolítják el a sejtmaradványokat. Amikor a lizoszómák a savas enzimjeikkel a hulladék eltávolításába kezdtek, a kutatók azt vették észre, hogy egyes lizoszómák a lebontásra ítélt sejthulladékkal egyesülve rendellenesen megnagyobbodtak, majd a membránon átlépve virág formájú képződménnyé váltak a sejtmag közelében. 

Ezekben a „mérgező virágokban” a szakértők azonosították a kórért felelős amiloid lerakódások szálait.

A tanulmány vezető szerzője, Ju-Hyun Lee szerint ez ellentmond a korábbi hipotéziseknek, amik a sejten kívüli, későbbi amiloid plakkokra koncentráltak, és nem vettek tudomást a neuronokon belül, korábban megjelenő kóros felhalmozódásokról. A felfedezés megmutatta azt is, hogy azért nem voltak eredményesek a betegség súlyosbodásának megállításában az amiloid lerakódások eltávolítását célzó kezelések, mert az agysejtek már jóval azelőtt károsodtak, hogy az amiloid plakkok a sejten kívül megjelentek.

 

(Kiemelt kép: DIGICOMPHOTO / SCIENCE PHOTO LIBRA / FCA / Science Photo Library via AFP)

Feloszlatták a ChatGPT tulajdonosa, az OpenAI által tavaly bejelentett Superalignment csapatot, mely a nálunk sokkal okosabb AI-rendszerek irányítására és ellenőrzésére irányuló tudományos és technikai áttörésekre összpontosított.