Íme 8 étel, ami segíthet a gyerek agyi fejlődésében

A kiegyensúlyozott és változatos étrend nemcsak gyerekkorban, hanem felnőttkorban is nagyon fontos. 0-3 év között fejlődik a gyerekek agya a leggyorsabban, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban rendszeresen fogyassza azokat az ételeket, amelyek elősegíthetik az agyi és idegrendszeri érést - írja a családinet.hu.

2024. április 4., 16:13

Szerző:

Antal Emese dietetikus azt mondja, a gyermekek idegrendszeri fejlődésében az első két év nagy szerepet játszik, ami azt is jelenti, hogy ha a szükséges tápanyagok hiányoznak, akkor a gyereknél elmaradhat bizonyos szellemi funkciók fejlődése. De a táplálkozás később is nagy jelentőséggel bír a tanulás és a szellemi teljesítőképesség támogatásában. 

Sose maradjon ki a reggeli, mert ez ronthatja a gyerek rövid távú memóriáját, figyelmét és problémamegoldó képességét. A reggeli minősége is nagyon fontos: az összetett szénhidrátokban és élelmi rostokban gazdag ételek javasoltak, például müzlik, gabonapelyhek. A szellemi fittséghez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű szénhidrát fogyasztása. Törekedjünk a változatos, kiegyensúlyozott étrendre.

A szakértő szerint az alábbi ételek segíthetik az agyi fejlődést:

1. Máj

Sok gyerek nem szereti a májat, mégis érdemes többször kínálni vele a kicsit, ugyanis rendkívül gazdag vasban, ami elősegítheti az agyi fejlődést.

2. Zöld levelű zöldségek

A zöld levelű zöldségeket többek között vastartalmuk miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. 3 csésze nyers spenótlevélben például 18 milligramm vas található, de a kellevelet és a sóskát is érdemes megszerettetni gyerekünkkel. A brokkoliban pedig nemcsak K-vitamin, magnézium és vas található, de C-vitamin is, ami segíti a vas felszívódását.

3. Lencse

Kiváló rostforrás, káliumot, fehérjét, és persze rengeteg vasat is tartalmaz, többet, mint egy közepes szelet hús - ez pedig hozzájárulhat a szellemi frissességhez és a memória javulásához.

4. Tojás

Már dédanyáink is megmondták, hogy napi egy tojást meg kell enni, és milyen igazuk volt! A tojás D és B12 vitamint is tartalmaz, valamint jelentős a cink- és kolintartalma is - utóbbi rendkívül jótékony hatással van a memóriára. Tojássárgája 10 hónapos kortól, míg fehérje 1 éves kortól adható. 

5. Tengeri hal

A hal rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami az agyi idegsejtek felépítése szempontjából nagy jelentőséggel bír. Kutatások szerint az omega-3 bevitel javítja a gyerekek memóriáját és koncentrálóképességét.

6. Zabpehely

Magas a fehérje-, a rost- és a vastartalma is. Egyetlen hátránya talán az, hogy egy kicsit íztelen, de ezen könnyen segíthetünk: ízesíthetjük tejjel, joghurttal, gyümölcsökkel, mézzel, stb. Kutatások szerint azok a gyerekek, akik rendszeresen fogyasztanak zabpelyhet, jobban teljesítenek a memóriateszteken.

7. Joghurt

Az agyszövet egészséges növekedésében van szerepe a joghurtban található fehérjének és B-vitaminnak. Babáknak 8 hónapos kortól adható, érdemes a natúr, cukormentes joghurtot választani. És persze nem csak babáknak.

8. Olajos magvak

A bennük található magnéziumnak és telítetlen zsírsavaknak köszönhetően javítják a memóriát. A lenmag és chia-mag pedig ezen felül még omega-3 zsírsavat is tartalmaz – írja a lap.

11:14

Az egy időben megjelenő rák nem ritka jelenség, 20 betegből 1 érintett. Az számít két különböző tumornak, amely legfeljebb hat hónap eltéréssel jelenik meg két különálló daganat a szervezetben. Még gyakoribb, hogy a két különböző rákos megbetegedés különböző időpontokban fordul elő – vagyis egy második rák több mint 6 hónappal az első után. Ez 5-ből 1 rákos betegnél fordul elő.

10:37

Kibújt a földből a menta és a citromfű. Ideje, hogy az asztalra is kerüljenek. A zsenge tavaszi borsó nem csak levesként vagy főzelékként ínycsiklandozó, hanem fasírtként is olyan íz olvad a szánkban, hogy aki megkóstolta, nem fogja tudni abbahagyni a borsófasírt tunkolását a citromfüves mártogatósba.