Íme a savanyú káposzta, a belek kéményseprője
Igazi csodaszer a savanyú káposzta, ráadásul még finom is. Íme, hét ok, amiért érdemes fogyasztani!
A savanyú káposztát nagyon régóta ismeri az emberiség, Kínában már 2000 évvel ezelőtt is használták az ételek tartósítására, ám ez a „köret” ennél jóval többre képes, ráadásul sokan nem is gondolnák, milyen előnyökkel jár, ha az étrendünk részévé tesszük – írja a netamin.hu.
1. Mert egészséges vitaminbomba a savanyú káposzta!
Egy kis tál (140 gramm) savanyú káposztában is elképesztő mennyiségű tápanyag van:
C-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 35 százaléka
K-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 23 százaléka
Vas: a javasolt napi beviteli érték 12 százaléka
Magnézium: a javasolt napi beviteli érték 11 százaléka
B6-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 9 százaléka
Folsav: a javasolt napi beviteli érték 9 százaléka
Kálium: a javasolt napi beviteli érték 7 százalék
Nátrium: a javasolt napi beviteli érték 39 százaléka
Kalória: 27
Zsír: 0 gramm
Szénhidrát: 7 gramm
Rost: 4 gramm
Fehérje: 1 gramm
A savanyú káposzta az erjesztés miatt lesz különösen egészséges. A folyamat ugyanis elpusztítja a baktériumokat, a cukrot szerves savakká alakítja, és olyan probiotikumokat állít elő, mint amik a joghurtban és a kefirben találhatóak.
2. Mert segít az emésztésben
Klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hogy a savanyú káposzta nemcsak javítja a vitaminok felszívódásának gyorsaságát és hatékonyságát, hanem mellette segít az emésztés helyreállításában is. A savanyú káposzta emellett olyan enzimeket is tartalmaz, amik segítenek lebontani kisebb részekre a táplálékot, így felgyorsítva és helyrerázva az emésztést. Ugyanezek a probiotikumok megszüntethetik a puffadást, megszabadítanak a gázoktól, sőt, megállítják a hasmenést is!
Magas rosttartalmának köszönhetően ugyanis megtisztítja a belek falát – írja a Házipatika. Az élelmi rostokat, mely nem más, mint a növényi sejtek sejtfala, azaz cellulóz, szervezetünk nem tudja megtisztítani, ezért kefeként végigsöpörnek a belekben, és minden salakanyagot eltávolítanak onnan. Ennek köszönhetően emésztésünk és székletünk is rendben lesz. Az epebetegek viszont csak óvatosan bánjanak vele.
3. Mert akár betegségektől is megvédhet
A savanyú káposztában úgynevezett „jótékony baktériumok”, azaz a már emlegetett probiotikumok találhatóak, amik egyfajta védővonalat hoznak létre a szervezetben, így megakadályozva, hogy bejuthassanak a baktériumok, és így a betegségek.
4. Mert még a fogyásban is segíthet
A hatékony fogyókúra egyik legfontosabb eleme, hogy elsőként rendbe rakjuk az emésztésünket. A savanyú káposzta kalóriában szegény, rostban viszont gazdag, azaz könnyen elérhető vele a teltségérzet!
Ráadásul a probiotikumokban gazdag ételek által hasznosabban dolgozza fel a zsírt is a szervezet, ami meggyorsíthatja a fogyást.
5. Segíthet a stressz elűzésében
Köztudott, hogy hangulatunk befolyásolja, mit eszünk, ám ez fordítva is igaz, az ételektől is lehet jobb vagy rosszabb a kedélyállapotunk.
A tudósok egyértelmű összefüggéseket találtak az utóbbi időben: a kedvünk nagyban függ attól is, milyen állapotok uralkodnak a beleinkben. A belek ugyanis állandó jelzéseket küldenek az agyunk felé a nap 24 órájában, és ha ott baj van, annak konkrét következményei lehetnek arra nézve, hogyan látjuk és érzékeljük a világot magunk körül.
6. A rákos megbetegedések megelőzésében is lehet szerepe
Tudjuk, túlzásnak tűnhet, ha azt mondjuk, a savanyú káposzta segíthet megelőzni a rákot, de konkrét kutatások bizonyítják, ez az étel olyan antioxidánsokat tartalmaz, amik megelőzik a DNS-ünk károsodását, megállítják a mutációkat és blokkolják a túlzott mértékű sejtnövekedést, ami akár tumor fejlődéséhez is vezethet.
7. Mert jó a szívednek és a csontjaidnak
A kulcs a K2-vitamin. Ez a vitamin ugyanis nagy mennyiségben van jelen a savanyú káposztában, ami egyrészt segít csökkenteni a koleszterinszintet és beállítani a vérnyomást a megfelelő szintre, másrészt ez a vitamin segíti a kalcium felszívódását.
Előbbinek köszönhetően a szívünk örvendhet jobb egészségnek, utóbbi miatt pedig a csontjaink lesznek erősebbek és strapabíróbbak – írja a lap.
Íme a könyörtelen gyógyító: a torma
Ha pedig már sok lenne a savanyú káposztából, próbálja ki a tormát.
Kevesen tudják, de hazánk a torma termesztésben igazi nagyhatalom: a hazánkban őshonos növény, jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allil-izotiocianát okozza. A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma, baktérium- és vírusölő hatású.
A tormának elsősorban a gyökere alkalmas a fogyasztásra, de salátákban zsenge, fiatal leveleit is fel lehet használni. A tormagyökér általában 2-4 cm vastag és 20-30 cm hosszú, de minél tovább hagyjuk a földben érni, annál hosszabbra nő. Szénhidrát- és rosttartalma magas, de zsírban és fehérjében szegény, valamint a kalóriatartalma is alacsony. Vitaminok közül kiemelkedik a C-vitamin-tartalma, ásványi anyagokból pedig megtalálható benne a kálium, a kalcium, a vas, a foszfor, a magnézium és néhány mikroelem, például a réz és a jód – írja a Webbeteg.
Jellegzetes csípős aromája miatt elsősorban fűszerként, ízesítőként alkalmazzák. Lereszelve még inkább fokozódik a csípőssége, erős illata és könnyeztető hatása, amely a tormában lévő illékony mustárolajoknak köszönhető. A reszelt torma melegítés hatására veszít erősségéből, ecet hozzáadásával pedig semlegesíthető az ereje.
A torma ismert antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban fájdalomcsillapításra, például arcüreggyulladás, hörgőgyulladás vagy húgyhólyagot érintő fertőzések kezelésére. Az antioxidáns tartalma segít védekezni a szervezetet érő, sejtkárosító oxidatív stressz ellen azáltal, hogy megköti a szabad gyököket – írja a lap.
További részleteket itt olvashat a tormáról.
(Kiemelt kép: Kelsey Todd/Unsplash.com)