Időskorban sem csak mozgással őrizhetjük meg a fiatalos izmokat

Nem csak a korunknak megfelelő testmozgás a fontos az egészséges izmok megtartásához.

2024. március 26., 08:59

Szerző:

Ahogy idősebbek leszünk, egyre kevesebb izomzattal rendelkezünk. Ez azonban nagyon sok egészségi problémát is jelent, éppen ezért is nagyon lényeges, hogy idősebb korunkban se hagyjuk abba a testmozgást. Természetesen nem csak testmozgással erősíthetők az izmok – hívja fel a figyelmet a gyogyszernelkul.com. Léteznek olyan kiegészítők, tápanyagok, gyógynövények, amelyek nagyon sokat jelentenek az izmok megerősítésében, az izomerő növelésében. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az izmokat táplálni kell

Az izmok megerősítésében, pontosabban az izmok edzés utáni helyreállításában nagy szerepük van a probiotikumoknak. Intenzív edzést követően ugyanis tejsav halmozódik fel az izmokban. Ez ugyan normális jelenség, azonban sokan az úgynevezett izomláz miatt nem edzenek a későbbiekben olyan intenzíven, hiszen megijednek ettől a fájdalomtól. A probiotikumoknak azonban nagy szerepük van a fájdalom csökkentésében. Edzés után közvetlenül javasolt olyan táplálékokat fogyasztani, amelyek probiotikumokban bővelkednek.

A kreatin szintén nagyon népszerű kiegészítő azok körében, akik rendszeresen sportolnak, edzenek. Ugyanis bizonyított tény, hogy a kreatin nemcsak a teljesítményt növeli, hanem fokozza az izmok növekedését, javítja az általános erőt, és fokozza a gyógyulási folyamatokat is.

Ráadásul a bőrre és a hajra is megújító hatással bír.

A cseresznyelé és a zellermag szavak hallatán nem az edzés és az izmok jutnak eszünkbe, pedig nagyon is sok közük van ezekhez a kifejezésekhez. Ezek a kiegészítők ugyanis segítenek kiüríteni a szervezetből a felesleges húgysavat, illetve olyan antioxidánsokat biztosítanak a szervezet számára, amelyek segítenek az ízületek és az izmok helyreállításában.

Az L-glutamin egy olyan aminosav, amely nagyon hamar kiürül a szervezetből, különösen edzést követően. Az L-glutamin segít az izmok újraépítésében, helyreállításában, javításában és védelmében.

Nemcsak az izmokat támogatja meg, hanem a bélrendszert és az immunrendszert is.

A tojás egészséges zsírokat és fehérjét tartalmaz. Tápanyagban dús profilja, illetve leucintartalma izomépítő képességeikről ismertek.

Mérsékelten fogyasztva a diófélék is hozzájárulnak az izomépítéséhez. A fehérjék, a zsírok és a rostok tökéletes kombinációját kínálják, ily módon a diófélék az egyik legjobb táplálékai az izmoknak.

Az olívaolaj az egyszeresen telítetlen zsírok kiváló forrása, amely segíthet csökkenteni a gyulladást, és az izmok elvesztésének folyamatát is lassíthatja. Mindkét funkciója segíthet, amennyiben izomépítés a célunk.

A quinoa nagy mennyiségben tartalmaz vitamint, rostot, fehérjét és szénhidrátot, amely tápanyagok tökéletesek az izomépítéshez és az edzések előnyeinek maximalizálásához.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  pasja1000 via Pixabay)

Tegnap 10:40

Tudta, hogy már Szulejmán is a tejbegríz ősének nagy rajongója volt? Olyannyira, hogy diplomáciai fogadásokat tartott, ahol ezt a végtelenül egyszerű, ám sokféleképpen variálható finomságokat szolgálták fel. A tejbegríz birodalmak sorsát kísérte végig.

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.