Mutatjuk, ilyen gyakran kell tisztítani a mobilt: súlyos fertőzés lehet a vége, ha elmulasztja

A mobilokon megtelepedő baktériumok valódi veszélyforrások. 

2024. október 18., 12:11

Szerző:

Sokan megfeledkeznek róla, pedig a mobilok gyakori tisztítása kulcsfontosságú. A készülékeken ugyanis számtalan baci képes megtapadni, ha pedig ezeket nem távolítja el valaki rendszeresen, akkor akár súlyos fertőzés is lehet a mulasztás vége. 

Rengeteg baci lehet a mobilon 

Egészen döbbenetes, de egy kutatás szerint egy átlagos mobilon több baktérium található, mint egy nyilvános WC-ülőkén. A kutatás tanúsága szerint egy telefon képernyőjén akár 17 000 különböző baktérium is tanyázhat négyzetcentiméterenként – írja a Hóvége. A portál cikke szerint naponta mintegy 2600 alkalommal érintjük meg a telefonunkat, a rajta megtelepedő bacik pedig egész nap velünk vannak, anélkül, hogy észrevennénk őket. Ez csak azért óriási probléma, mert például az influenza vírusok és más kórokozók akár két napig is képesek életben maradni a telefon felületén, ami azt jelenti, hogy megfelelő tisztítás hiányában bármikor megfertőződhetsz velük.  

A WC-ben soha 

Szinte biztos, hogy ment már el úgy WC-re, hogy a kezében volt a telefonja. Ezzel csupán annyi a gond, hogy amikor lehúzza a WC-t, akkor mikroszkopikus vízcseppek szóródnak szét a levegőben és ezek baktériumokat, kórokozókat hordoznak. Amennyiben a kezében van a telefonja, ezek a vízcseppek ott landolhatnak rajta, a bacik pedig azonnal meg is telepszenek, később pedig átkerülhetnek a testére, aminek csúnya betegség lehet aztán a vége. 

Milyen gyakran kell tisztítani? 

Persze ezek alapján jogosan merülhet fel a kérdés: milyen gyakran kell a mobilokat tisztítani? Nos, célszerű naponta legalább egyszer áttörölni, így ugyanis hatékonyan tud védekezni a bacik ellen. Egy fertőtlenítő kendő például tökéletes megoldás a telefon tisztítására, de az izopropil-alkoholt tartalmazó spray is jó lehet. Arra viszont mindenképpen ügyeljen, hogy soha ne permetezzen közvetlenül a készülékre folyadékot, mert azzal károsíthatja azt. A legjobb, ha egy puha, mikroszálas kendőt használ, ami a képernyőhöz is kíméletes és hatékonyan el is távolítja a szennyeződéseket. A tisztítás során a telefontokot – ha van – is érdemes áttörölni, hiszen ott is megtelepedhetnek a bacik. 

Nem csak az egészség miatt fontos 

A rendszeres tisztítás egyébként nemcsak az egészség megőrzés szempontjából lényeges, hanem a telefon élettartama miatt is. A por és a szennyeződések felhalmozódása idővel befolyásolhatja a telefon teljesítményét, főleg a töltőport és a hangszórók mehetnek hamar tönkre. Egy kis odafigyeléssel viszont ez elkerülhető, így hosszú távon is élvezheti a telefon nyújtotta előnyöket. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)