Kiderült, hányszor kell évente fogkefét cserélni

Gondolkodott már azon, hogy a fogkefe sörtéi között mennyi baktérium rejtőzhet? Na, és azt tudta, hogy a túl régen cserélt fogkefe többet árt, mint használ? 

2024. október 3., 16:00

Szerző:

A fogkefe rendszeres cseréje kulcsfontosságú az optimális szájhigiéniához, amikor ugyanis a sörték elkopnak, a kefe elveszti a hatékonyságát. Onnantól kezdve már nem tisztít majd megfelelően, ám egy lejárt szavatosságú fogkefe veszélyeztetheti a fogak és az íny egészségét is. Arról pedig már nem is beszélve, hogy túl régóta használatban levő fogkefe sörtéi között megannyi baktérium is megvetheti a lábát. 

A fogkefe cseréje 

Éppen ezért jogosan merülhet fel a kérdés, milyen gyakran kell cserélni a fogkefét? Nos, a szakértők és fogorvosok ajánlása szerint legalább négy-három havonta cserélni kellene. Ez minden típusú fogkefére igaz, szóval az elektromos fogkefék fejét is javasolt ilyen időközönként cserélni. Általában a sörtéken ilyenkor már látszik, hogy sérültek vagy kopottak, amennyiben ennek első jelei megjelennek, célszerű beszerezni a következő kefét.

Betegség vagy influenza 

Fontos kiemelni, hogy egy betegség, például megfázás vagy influenza után is le kellene cserélni a fogkefét, ugyanis a baktériumok rajta maradhatnak, amik aztán újbóli fertőzéshez vezethetnek. A régi fogkefe használata egyébként számos problémát okozhat: a kopott sörték már nem tisztítanak hatékonyan, ami lepedék felhalmozódáshoz vezethet. Ezenkívül a sérül sörték az ínyt is irritálhatják, ami gyulladást okozhat.  

A fogkefe kiválasztása  

Az új fogkefe kiválasztása során célszerű puha sörtéjűt venni, mivel a kemény vagy közepesen kemény sörték is károsíthatják az ínyt és a zománcot. Az is fontos, hogy fogmosáskor ne nyomja túl erősen a kefét, a lepedék eltávolításához ugyanis bőven elegendőek a finom mozdulatok. Az, hogy elektromos vagy kézi fogkefe mellett dönt-e, az teljes mértékben személyes preferencia kérdése. Az elektromos fogkefék arról ismert, hogy nagyon hatékonyan a lepedékek eltávolításában, azonban a kézi fogkefék népszerűsége sem kopik. 

A fogápolás hiánya bárki életét tönkre teheti 

Ahogyan arról már portálunk is írt a Cleveland Clinic által közzétett tanulmány szerint a fogászati egészségügyi problémák – például a fogfájás, fogínybetegségek és fogvesztés – negatívan befolyásolhatják az ember önértékelését és társas kapcsolatait, ami depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. Ezen felül akár mentális zavarok is kialakulhatnak, úgy mint a fogcsikorgatás (bruxizmus), amik még súlyosbíthatják is a fogak állapotát. További részletek ebben a cikkünkben.

(Forrás: CityMagazine, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)