Bárki életét tönkre teheti a fogápolás hiánya, mutatjuk hogyan

Sokan szoronganak a fogápolás alaposságának hiányából fakadó problémáktól, ami hatással van az önképükre és a társas kapcsolataikra.

2024. augusztus 22., 13:33

Szerző:

A magyarok fogápolás területén szerzett ismeretei sok esetben igen hiányosak és a fogápolási szokások is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogaink állapota riasztó állapotban van. A köztudatban elterjedt fogmosási, szájápolási metódus sem minden esetben megfelelő, egy-egy probléma kialakulását pedig az életmód és a genetika mellett a szájápolási szokásaink is befolyásolják. 

Ráadásul a Cleveland Clinic által közzétett tanulmány szerint a fogászati egészségügyi problémák – például a fogfájás, fogínybetegségek és fogvesztés – negatívan befolyásolhatják az ember önértékelését és társas kapcsolatait, ami depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. Ezen felül akár mentális zavarok is kialakulhatnak, úgy mint a fogcsikorgatás (bruxizmus), amik még súlyosbíthatják is a fogak állapotát. 

A pszichológiai következmények ugyanakkor nem csak a fogászati problémák miatt alakulhatnak ki, de nagyban hozzájárulhatnak a mentális változásokhoz azok az érzelmi hatások is, amiket a páciensek a fogorvosnál átélnek. Ferenczi Eszter, dentálhigiénikus az Egészségkalauznak a téma kapcsán kifejtette: 

„Nem is konkrétan az élményről van szó, amit a páciensek átélnek egy fogorvosi látogatás során, hanem sokkal inkább arról, hogy milyen hatást gyakorolnak rájuk a különböző egészségügyi beavatkozások, vagy éppen a fogvesztés. Utóbbi nagyon meg tudja viselni a pácienseket lelkileg, van, aki nem is tudja elfogadni az új pótlást, nem mosolyog annyit, látom rajta, hogy takarja a száját és kínosan érzi magát.”

Ferenczi Eszter szerint a fogápolás problémái, a szájüregi gondok olyanok, mint a nyílt titok: mindenki átéli és érzi, mindenkivel előfordul, hogy elveszíti a fogát előbb-utóbb, ám az, hogy milyen hatással van az egyénre, már nagy eltéréseket mutat. „Akad olyan, aki szó szerint hisztériás rohamot kap ettől az állapottól, annyira megviseli az, hogy a saját hiúságába ez nem fér bele. Találkoztam olyan pácienssel is, akinek még a felesége sem tudta, hogy elvesztette egy fogát, mert annyira kínosan érezte magát. Itt a trauma, hogy elveszíti valaki a fogát, már kéz a kézben jár a hiúsággal is, de egy külön stresszt jelent az is, hogy hogyan oldja meg ezt a problémát a későbbiekben.” – mondta a szakember. 

A dentálhigiénikus végül arra is kitért, hogy van egy másik pszichológiai aspektusa is a száj és a fogak állapotromlásának. Amikor ugyanis meglátunk egy számunkra addig ismeretlen embert, először általában a szemébe nézünk, majd utána rögtön a szájára ugrik a tekintetünk, hisz onnan halljuk a beszédet és arra figyelünk. Éppen ezért sok esetben már az első találkozás megpecsételődik, ha a száj állapota elhanyagolt vagy erősen leromlott állapotban van. Csak ezután vesszük észre a többi részletet a másik emberen.

Egy másik problémát jelenthet a szájszag is, ami szintén erősen befolyásolja a társas kapcsolatokat, hiszen vagy őt magát érinti kellemetlenül a jelenség, ha tud róla és a problémáról, ami okozza, vagy pedig a beszélgetőtársát, ha az illető ennek nincs tudatában.

Összességében a fogápolás problémáival kapcsolatban a Dental Rituals alapítója és tulajdonosa elmondta, azt tanácsolja mindenkinek, hogy probléma esetén minden esetben azonnal forduljon fogorvoshoz, de a legfontosabb a prevenció, a problémák megelőzése vagy mérséklése, illetve a rendszeres szűrővizsgálatok, fogászati ellenőrzések.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: lekoh / Pixabay)