Szájrák: ha ezeket a tüneteket tapasztalja, óriási lehet a baj

A szájrák a fej-nyakrák leggyakoribb formája, ennek ellenére csak nagyon kevés szó esik róla.

2024. augusztus 21., 14:21

Szerző:

A szájrák a szájüreg bármely részén előfordulhat, beleértve az ajkakat, az ínyt, a nyelvet, a szájpadlást, a szájfeneket és az arc belső részét. Többségük a szájüreg belső felületét borító laphámsejtekből indul ki, ám a nyálmirigyekben, a mandulákban és a garatban is előfordulhat - ám ez kevésbé gyakori – figyelmeztet cikkében az Egészségkalauz.

A szájrák nagyon hasonlít más betegségekre

A lap cikkében megjegyzi, bár a szájráknak számos tünete van, azokat azonban igen könnyű összetéveszteni más szájüregi problémákkal. Hasonlíthat herpeszre, aftára, de észrevehet olyan foltokat is a szájában, amelyeket nem tud lekaparni. Ezek akár rákmegelőző állapotok is lehetnek. Megjelenthetnek emellett lapos fehér vagy szürke foltokként a szájban, a torokban (leukoplakia), vagy akár kissé kiemelkedett vörös elváltozásokként is, melyek kaparáskor vérezhetnek (erythroplakia). Mindezeken kívül az ajkán vagy szájüregében olyan sebek keletkezhetnek, amelyek könnyen véreznek, és jellegzetességük, hogy két héten belül sem gyógyulnak be.

A szájrák kockázati tényezői között említendő a 

  • dohányzás;
  • túl nagy mennyiségű alkohol fogyasztása;
  • a HPV;
  • ha a családban előfordult már szájrák;
  • a helytelen fogápolás;
  • az UV-sugárzás.

Gyakran nem is vesszük észre

Ahogyan azt már korábban említettük, a szájrák könnyen összetéveszthető más betegségekkel, így nem meglepő, hogy legtöbbször a fogorvosok veszik észre, hogy nagy baj van. Ők az ilyen esetekben el is küldik a betegüket fül-orr-gégészhez, aki biopszia útján szövetmintát vesz a biztos diagnózisért. Ezt kiegészíthetik még képalkotó vizsgálatokkal (CT, MRI), de akár gégetükrözéssel és HPV teszttel is megbizonyosodhatnak a szájrák jelenlétéről.

Így kezelhető a szájrák

A szájrák három fő kezelési lehetősége a műtét, a sugárterápia és a kemoterápia. Sok esetben az elsődleges módszer a rákos szövetek sebészi eltávolítása, melyet olykor rekonstrukciós műtét követ a funkció és a megjelenés helyreállításához. Ezeken kívül szükség lehet még célzott-illetve immunterápiára is.

Az, hogy a szájüregi rák mennyire reagál a kezelésre, részben attól függ, hogy milyen stádiumban van, amikor felfedezik. Akiknél korán diagnosztizálják a betegséget, az 5 éves túlélési arány 86 százalék. Ha a rák már átterjedt a közeli szövetekre, szervekre vagy nyirokcsomókra, az 5 éves túlélési arány 69 százalékra csökken.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Tumisu via Pixabay)