Akár rákot is okozhat a mikroműanyag, ha a szervezetébe kerül

Ezek a részecskék annyira elterjedtek a környezetünkben, hogy szinte mindenhol megtalálhatók: a tengerek mélyén, a levegőben, amit belélegzünk, és sajnos az élelmiszereinkben is.

2024. augusztus 20., 11:34

Szerző:

A hűtőszekrény megkönnyítette, de egyben meg is nehezítette az életünket. A hűtő miatt kezdtünk ugyanis el dobozokat használni. Így kúszott be észrevétlenül és teljesen logikusan a műanyag dobozok sokasága a háztartásunkba.  De elképzelhető, hogy káros is lehet ezek használata.

A mikroműanyagok nemcsak rákot okoznak, egyéb súlyos veszélyeket rejtenek

A mikroműanyagok apró, 5 milliméternél kisebb műanyagrészecskék, amelyek nagyobb műanyag tárgyak lebomlásából származnak. Ezek a részecskék annyira elterjedtek a környezetünkben, hogy szinte mindenhol megtalálhatók: a tengerek mélyén, a levegőben, amit belélegzünk, és sajnos az élelmiszereinkben is.

Egy 2019-es kanadai tanulmány szerint egy átlagos ember évente akár 52 000 mikroműanyag-részecskét is megehet, ami jelentős egészségügyi kockázatot jelent. Az elmúlt évek kutatásai kimutatták, hogy a mikroműanyagok összefüggésbe hozhatók olyan súlyos egészségügyi problémákkal, mint a szívroham, termékenységi zavarok és különböző ráktípusok.

Vannak tanulmányok, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy ezek a részecskék még a spermiumszámot is csökkenthetik.

Mi az amitől érdemes megválni?

Az American Chemical Society (ACS) egyik tanulmánya szerint egy műanyag vágódeszka használata növelheti a mikroműanyagok ételekbe való átvitelét. Az üveg és fa vágódeszkák megfizethető alternatívát kínálnak, könnyen tisztíthatók és általában mentesek a mikroműanyagoktól, érdemes inkább ezeket választani.

A műanyag ételesdobozokat állítólag mikrohullámú sütőben sem lenne szabad használni. Ezekre általában  ráírják, hogy „mikrohullámú sütőben használható”, de ez csak azt jelenti, hogy nem olvadnak meg, valójában melegítéskor jelentős mennyiségű mikroműanyagot és vegyi anyagot bocsáthatnak ki az ételbe. Érdemes tehát ezeket is üvegre cserélni.

De nemcsak melegítéskor, fagyasztáskor is kibocsáthatnak mikroműanyagokat, amelyek bejuthatnak az ételeinkbe-italainkba. Kutatások szerint a műanyag jégkocka tartók használata során a műanyag lebomlása miatt apró részecskék válhatnak le, különösen hosszabb használat után. Ezek az apró mikroműanyagok az italainkba oldódhatnak, majd az elfogyasztásukkor bejuthatnak a szervezetünkbe. Ezeket tanácsos acél vagy szilikon jégkocka tartókra cserélni.

Nemcsak a műanyagokban van mikroműanyag

De papírpoharak is lehetnek veszélyesek. Vannak olyanok, amelyek vékony műanyag réteget, általában nagy sűrűségű polietilént tartalmaznak, hogy megakadályozzák a folyadék szivárgását. A forró italok hatására ez a műanyag réteg lebomolhat, mikroműanyag részecskéket bocsátva ki az italba. Egy tanulmány kimutatta, hogy a papírpoharak használata során különféle vegyi anyagok, például fluoridok, kloridok, szulfátok és nitrátok oldódhatnak ki. Ezek helyett tanácsos rozsdamentes acélból készült termoszokat és poharakat használni.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy még a papír teafilterek is tartalmazhatnak műanyag nyomokat a tömítésükben. Egyetlen csésze tea akár 3,1 milliárd nanoműanyag részecskét is tartalmazhat a teafilterek miatt. Ezen kívül a teafilterek más káros anyagokat is tartalmazhatnak, például fluorvegyületeket, arzént és nehézfémeket, amelyek szintén bejuthatnak a szervezetünkbe. Ezek ellen úgy védekezhetünk, ha szálas teát vásárolunk.

Nemrég írtunk arról, hogy a mirkoműanyagok bélgyulladást is okozhatnak. Egy új, minden részletre kitérő tanulmány szerint ráadásul összefüggés mutatható ki a gyulladásos bélbetegség és a bélsárban lévő mikroműanyagok mennyisége között. Ahogyan arról is, hogy belélegezve a tüdő mélyére is eljut.

(Fotó: Olivier MORIN / AFP)