Első alkalommal találtak mikroműanyagot emberi péniszben

Egyre több emberi szerv szennyeződik mikroműanyaggal. Ennek a hosszútávú hatásait kutatják a tudósok. A közelmúltban találtak mikroműanyagot már emberi tüdőben, májban, erekben, agyban, spermában, vérben és méhlepényben is, valamint emberi és állati herékben, péniszben azonban most először mutatták ki a veszélyes anyag jelenlétét.

2024. június 19., 08:41

Szerző:

Először találtak mikroműanyagot emberi péniszben egy kutatás során: a kutatást végző Dr. Ranjith Ramasamy urológus hat merevedési zavarral küzdő férfi péniszét vizsgálta. A tanulmány előzetes fázisban van, de része egy nagyobb kutatásnak, amely hipotézise szerint a mikroműanyag már mindenhol jelen van az emberi szervezet eddig vizsgált részeiben – számol be róla a Telex.

A mikroműanyag átszövi az egész testet

Ramasamy kutatása az impotencia és a mindennapokban megtalálható, véletlen belélegzett mikroműanyagok közötti kapcsolatot vizsgálta. A hat péniszből ötben mikroműanyagot találtak a kutatók. A leggyakrabban előforduló műanyag a PET volt, de találtak polipropilént is (ebből készülnek például a kupakok). A vizsgálatból a kutatók biztos következtetést a műanyag és az impotencia kapcsolatában nem tudtak levonni, de ez volt az első, hogy műanyagot találtak emberek péniszében.

Az emberiség több műanyagot fogyaszt, mint valaha: egy friss tanulmány szerint a fiatalabb férfiakban több mikroműanyag van, mint az idősebbekben. Az eddigi kutatások alapján a tudósok találtak már mikroműanyagot például emberi tüdőben, májban, erekben, agyban, spermában, vérben és méhlepényben is. Májusban egy kutatás során az összes vizsgált emberi és kutyaherében találtak mikroműanyagot. Noha a kutatók szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden férfi heréje tele lenne mikroműanyaggal, de valószínű, hogy a szennyeződésnek köze van a globálisan megfigyelt termékenységcsökkenéshez. Az emberi herékben grammonként 330 mikrogramm mikroműanyagot találtak. Egy gramm egymillió mikrogrammnak felel meg. A leggyakrabban előforduló anyag a polietilén volt, amiből műanyag zacskók és palackok készülnek, a második leggyakoribb pedig a PVC volt, ami sok olyan vegyi anyagot ereszthet ki magából, ami befolyásolhatja a termékenységet.

Azt még nem tudjuk pontosan, hogy konkrétan milyen egészségkárosító hatásuk van, de korábbi vizsgálatok alapján károsíthatják a sejteket, és gyulladásokat okozhatnak, valamint a kioldódó vegyszerek is okozhatnak problémákat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)