A mikroműanyag a felelős a vérrögök kialakulásáért

De nem csak a vérrögök kialakulásáért felelős a mikroműanyag, növeli a szívroham, a sztrók és a trombózis esélyét is.

2024. május 24., 11:13

Szerző:

Növeli a szélütés, a szívroham, a trombózis kockázatát a mikroműanyag, amivel naponta találkozunk. Egy új vizsgálat az életmódtól független negatív hatásokat bizonyította és a vérrögök kialakulásáért is ezeket tette felelőssé, amik ott vannak az építőanyagokban és zacskóinkban is – írja az Index.

Az eltömődött artériákból származó zsírlerakódások több mint 50 százalékában mikroműanyagokat, műanyag szilánkokat tartalmaznak, erre derített fényt az első tanulmány, ami kapcsolatot teremtett a mikroműanyagok és az egészség között.

Vérrögökben találtak mikroműanyagot

Kínai kutatók új tanulmánya most a szív és az agy artériáiból műtéti úton eltávolított vérrögökben talált mikroműanyagokat, ahogy az alsó lábszár vénáiban is. Ugyan a tanulmány csak 30 beteg bevonásával készült, nem mérhető a márciusban közzétett artériás plakkvizsgálatban 34 hónapon keresztül követett 257 beteghez, de azért az eredmények mégis árulkodóak.

A 257 beteges analízis bizonyította, hogy a plakkokban lévő mikroműanyagok növelik a szívroham vagy szélütés kockázatát,

a 30 beteges vizsgálatból pedig az derült ki, hogy a vérrögökben lévő mikroműanyagok szintje és a betegség súlyossága összefüggésben van egymással.

Az alanyok műtét után voltak, melyek során eltávolították a vérrögöket agyvérzés, szívroham vagy mélyvénás trombózis miatt. Az átlagosan 65 éves betegekre különféle életmódbeli sajátosságok, szokások voltak jellemzőek, volt, aki dohányzott, volt, aki több alkoholt ivott, előfordult magas vérnyomás és cukorbetegség is. De mind naponta használtak műanyag termékeket, és nagyjából ugyanannyian voltak vidékiek, mint városiak.

A 30 vizsgált vérrög közül 24-ben találtak különféle méretű mikroműanyagokat, változó koncentrációban. A tesztelés során ugyanazokat a műanyagtípusokat is azonosították, mint amelyeket az artériás plakkok vizsgálata során észleltek:

polivinil-kloridot (PVC)
polietilént (PE).


A PVC az építőiparban gyakran használt műanyag, a PE főleg palackokban és szatyrokban fordul elő. Ez a két leggyakrabban előállított műanyag.

Az új tanulmány poliamid 66-ot is kimutatott a vérrögökben, ez a szövetekben és textíliákban általánosan használt műanyag. Az azonosított 15 típus közül a PE volt a leggyakoribb, ami az elemzett részecskék 54 százalékát tette ki.

A kutatók azt is megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknél magasabb a mikroműanyagok szintje a vérrögökben, magasabb a D-dimer szint is, mint azoknál, akiknél nem észleltek mikroműanyagot a vénákban. A D-dimer olyan fehérjetermék, ami az alvadási folyamat során keletkezik, nagy mennyisége vérrögök jelenlétére utalhat. Vagyis a mikroműanyagok vérrögöket okozhatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

 

 

08:07

Hazánkban rendkívül magas a vastagbélrák okozta halálozás, aminek hátterében gyakran egy elhanyagolt vastagbélpolip áll. A polip eredendően jóindulatú daganat. Sokfelé előfordulhat a szervezetünkben, mivel az összes mirigyhám részünkből kiindulhatnak ilyen jóindulatú sejtburjánzások.