Mikroműanyag: sokkoló, amit az orvos közölt

Várandóság idején még nagyobb kárt okoz a műanyag palackokból, ételtartó dobozokból kioldódó mikroműanyag: a magzatra és az anyára nézve is veszélyes.

2024. április 9., 17:59

Szerző:

A méhlepényen keresztül a babába is juthatnak mikroszkópikus méretű műanyagok, sőt az anyatejből is kimutatták már, ami pedig azért is aggasztó, mert ezek allergiát okozhatnak a születendő gyereknél, de akár az édesanyánál is – írja a tenyek.hu. A vészharangokat már kongatják a szakemberek, mivel kutatásról kutatásra bebizonyosodik, hogy a mikroműanyagok komoly problémákat okozhatnak.

Zeke Helga klinikai genetikus várandóssága alatt, tanulmányokban találkozott először a mikroműanyagokkal. Mint orvost, őt megdöbbentette a hatásuk.

„A petpalackkal a legnagyobb probléma a beoldódási jelenség. A mikroműanyagok, bekerülnek – kimutatottan most már a műanyag ételtárolók, petpalackok és mindenféle egyéb műanyag edényből – a benne tárolt folyékony vagy szilárd élelmiszerekbe”

– mesélte a Tények Plusz stábjának.

Azonban van még egy megdöbbentő adat: az üdítős PET palackok 9 százalékát hasznosítják csak újra. A maradék 91 százalék túlnyomó többsége viszont bekerül a természet körforgásába, az pedig katasztrófához vezet.

„A mikroműanyag az egy jelentős fizikai stresszt jelent magának a sejtnek. Ezen felül különböző anyagcsere folyamataiban a sejtnek nagyon jelentős károsodást úgynevezett oxidatív stresszt tud létrehozni, gyulladásos folyamatok jönnek létre”

– részletezte.

A gyulladás az immunrendszer összetett reakciója a káros ingerekre, kórokozókra, sérülésekre.

Ez a reakció segít megvédeni a szervezetet a baktériumoktól, vírusoktól. A gyulladás, ha meggyógyul felszívódik, viszont állandósulhat a betegség, ha nem tud kitisztulni a szervezetből a mikroszkópikus műanyag.

„A felületükön különböző mérgező károsanyagokat, toxinokat tudnak megkötni, amelyek így bekerülhetnek a sejtjeinkbe, amelynek a legvége egyfajta sejthalál”

– mondta az orvos, aki kétgyermekes anyukaként, mindet elkövet, hogy amennyire lehet csökkentse – ahogyan ő nevezi – a műanyagnapok számát.

„Elmegyünk a műanyag hűtőig, ahonnan előveszük a műanyagba csomagolt felvágottat. Leöblítjük egy műanyagos ásványvízzel, és akkor megetetjük a gyerekeinket műanyagkanállal”

– vélekedett.

A műanyag kikerülhetetlennek tűnik a földön, mivel összesen 8 milliárd tonna műanyagot gyártottak. Az ártalomcsökkentés a doktornő szerint csak akart kérdése.

„Ha van lehetőségünk rá, akkor inkább fémdobozos üdítőitalt válasszunk vagy fémdobozba csomagoljunk élelmiszereket, vagy üvegbe vagy vigyünk magunkkal kulacsot, hogyha lehetséges”

– hívta fel a figyelmet.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

15:06

A gyümölcsök és a zöldségek előkészítése nem merülhet ki annyiban, hogy meghámozzuk és bő vízzel, alaposan lemossuk azt, amit meg szeretnénk enni. A friss élelmiszereket érdemes zöldség- és gyümölcsmosó szer használatával megtisztítani.

A zsigeri zsírok csökkentése nem egyszerű feladat, a hason és a derékon található zsírpárna a végsőkig ellenáll. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj , epekövesség, légzési probléma vagy akár depresszió is. Mutatjuk, mit kell tennie, hogy megszabaduljon a hasi zsírpárnáktól.