Napi 3 liter ásványvíz? A mikroműanyag növeli a stroke és a szívroham kockázatát

Palackos vizet iszik? Mutatjuk, hogy miért ne tegye!

2024. március 11., 08:56

Szerző:

Egy frissen publikált tanulmány szerint a mikroműanyagok növelhetik a stroke és a szívroham kockázatát – írja a Házipatika. 

Már a sarkvidékek is tele vannak a szennyező nanoműanyaggal, nem csoda hát, ha az emberi szervezetben is egyre több halmozódik fel belőlük. A The Guardian közölt egy frissen publikált kutatást, amely szerint a műanyagszennyezés potenciálisan életveszélyes hatásaira figyelmeztettek. Megállapították ugyanis, hogy jelentősen megnövekedik a stroke és a szívroham kockázata azoknál az embereknél, akiknek az ereiben felhalmozódik a műanyag.

Nápolyi kutatók artériás betegségben szenvedők ereiből vételeztek zsíros plakkokat, és csaknem minden másodiknál apró polietilén- vagy polivinil-klorid (PVC) részecskékkel szennyezett lerakódásokra bukkantak. Az olasz orvosok azután kezdtek a kutatásba, hogy az adataik rámutattak: az alacsony kockázatúnak ítélt betegeknél is egyre növekvő számban fordult elő stroke és szívroham.

Összesen 304 betegről ereiből távolítottak el zsíros plakkokat, amelyek a stroke egyik jól ismert rizikótényezői, és majdnem minden második esetben mikroműanyagokat fedeztek fel ezekben. Csaknem három évig követték figyelemmel a betegek egészségét, és meglepő felfedezést tettek.

Azok a betegek, akiknek az ereiben mikroműanyagot vagy még apróbb nanoműanyagot találtak, közel ötször nagyobb valószínűséggel kaptak agyvérzést, szívrohamot, vagy haltak meg valamilyen más okból a következő 34 hónap során, mint azok az emberek, akiknek plakkjai mentesek voltak műanyagszennyeződéstől.

Hogyan kerül a műanyag a szervezetbe?

Az emberiség manapság már szinte mindent műanyagba csomagol, sokszor akkor is, amikor lenne környezetkímélőbb alternatíva. Ez sokszor kétségkívül kényelmes megoldás. Az nyilvánvaló, hogy a környezetbe kerülve súlyos károkat okozhatnak, mert rendkívül nehezen bomlanak le, és csak gyűlnek, ha nem hasznosítják újra őket. Ez azonban csak a probléma egyik része: az ezekből kiváló mikroszkopikus részecskék (mikroműanyagok) ugyanis az emberi szervezetbe is bekerülhetnek. Akár az emberi szív szövetei közé is – írja a Hvg.

Hogy milyen – súlyos – következményei lehetnek ennek, arra egyre több kutatás mutat rá. Egy új, a maga nemében első tanulmányukban az olasz University of Campania Luigi Vanvitelli in Caserta kutatóegyetem orvosai kapcsolatot mutattak ki a mikroműanyagok és az emberek egészsége között.

A vizsgálat – melynek eredményeit a The New England Journal of Medicine folyóiratban publikálták – 257, műtéti beavatkozáson áteső embert vett górcső alá. Mint kiderült: csaknem 60 százalékuknál volt jelen mikro- vagy nanoműanyag az artériákban.

Akik szervezetében találtak ilyen apró műanyagokat, azok 4,5-ször nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot, stroke-ot, vagy haltak meg a műtét utáni 34 hónapban, mint azok, akiknél nem volt jelen mikroműanyag.

„Ez a vizsgálat egy mérföldkő” – hangsúlyozza a tanulmány jelentőségét Robert Brook, a Wayne Állami Egyetem orvostudósa a Nature-nek. A szakember – aki a publikáció elkészítésében nem vett részt – megjegyzi: ez az indulópontja lehet további vizsgálatoknak szerte a világban, melyek a mikro- és nanoműanyagok által jelentett veszélyeket igyekeznek feltárni.

Egy liter ásványvízben több százezer, 5 milliméternél kisebb részecske van, így, ha betartjuk a napi 3 literes vízfogyasztást, akkor csak ezzel milliós mennyiségű mikroműanyagot viszünk be a szervezetünkbe.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)