Mikroműanyagok: ha palackozott vizet iszik, akkor ezt a cikket olvassa el!

A vizsgált emberek közel 60 százalékában találtak mikroműanyagot, és ezen csoport körében 4,5-ször volt nagyobb a kockázata több betegségnek és haláloknak – mutat rá olasz kutatók friss tanulmánya, amit a hvg.hu közölt.

2024. március 8., 11:01

Szerző:

Az emberiség manapság már szinte mindent műanyagba csomagol, sokszor akkor is, amikor lenne környezetkímélőbb alternatíva. Ez sokszor kétségkívül kényelmes megoldás. Az nyilvánvaló, hogy a környezetbe kerülve súlyos károkat okozhatnak, mert rendkívül nehezen bomlanak le, és csak gyűlnek, ha nem hasznosítják újra őket. Ez azonban csak a probléma egyik része: az ezekből kiváló mikroszkopikus részecskék (mikroműanyagok) ugyanis az emberi szervezetbe is bekerülhetnek. Akár az emberi szív szövetei közé is – írja a lap.

Hogy milyen – súlyos – következményei lehetnek ennek, arra egyre több kutatás mutat rá. Egy új, a maga nemében első tanulmányukban az olasz University of Campania Luigi Vanvitelli in Caserta kutatóegyetem orvosai kapcsolatot mutattak ki a mikroműanyagok és az emberek egészsége között.

A vizsgálat – melynek eredményeit a The New England Journal of Medicine folyóiratban publikálták – 257, műtéti beavatkozáson áteső embert vett górcső alá. Mint kiderült: csaknem 60 százalékuknál volt jelen mikro- vagy nanoműanyag az artériákban.

Akik szervezetében találtak ilyen apró műanyagokat, azok 4,5-ször nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot, stroke-ot, vagy haltak meg a műtét utáni 34 hónapban, mint azok, akiknél nem volt jelen mikroműanyag.

„Ez a vizsgálat egy mérföldkő” – hangsúlyozza a tanulmány jelentőségét Robert Brook, a Wayne Állami Egyetem orvostudósa a Nature-nek. A szakember – aki a publikáció elkészítésében nem vett részt – megjegyzi: ez az indulópontja lehet további vizsgálatoknak szerte a világban, melyek a mikro- és nanoműanyagok által jelentett veszélyeket igyekeznek feltárni.

Brook, a tanulmány szerzői és más kutatók azonban megjegyzik: a friss publikáció még nem mutatja ki azt, hogy a rossz egészséget az apró műanyagdarabok okozzák. Néhány más tényező, mint az alanyok társadalmi-gazdasági helyzete, inkább okozhatnak egészségkárosodást, mint az apró műanyagrészecskék.

Meddőséget okozhat a műanyag palack használata

Hosszú távon meddőséget okozhat, de akár végzetes is lehet, ha műanyag flakonokból iszunk, azt pedig a szakértők egyáltalán nem ajánlják, hogy egy-egy palackot újra felhasználjunk. Ma már rengeteg alternatíva létezik, sokan mégis inkább a kényelmes, ám káros utat választják – olvasható a Tények.hu cikkében, melyben arra is kitérnek, hogy a kutatók évek óta vizsgálják a műanyag káros hatásait, amiről megdöbbentő adatok derültek ki.

Egy liter ásványvízben több százezer, 5 milliméternél kisebb részecske van, így, ha betartjuk a napi 3 literes vízfogyasztást, akkor csak ezzel milliós mennyiségű mikroműanyagot viszünk be a szervezetünkbe.

Dr. Fekete Bálint András, a Czeizel Intézet klinikai genetikusa a Tényeknek elárulta, az új tanulmány adatai sokkal nagyobb értéket mutatnak, mint amit a kutatók korábban gondoltak. Ez pedig súlyos egészségügyi kockázatot jelent. „A szervezetben ezek a részecskék gyulladást provokálhatnak, sejthalált is okozhatnak, sőt, akár különböző sejtszintű jelátviteli folyamatokat zavarhatnak meg. Nyilván ezek a folyamatok aztán magasabb rendű működésekben játszanak szerepet, mint például a hormonrendszer egyensúlya, az immunrendszernek a funkciói, vagy a szív- és érrendszer vagy a tumorképződés” – mondta a szakértő.

(Kiemelt kép: A Plymouthi Tengeri Intézet igazgatója, Richard Thompson professzor a mikroszkópnak köszönhetően táplálékot és más mikroműanyagokat elemez a délnyugat-angliai Plymouthi Egyetem laboratóriumában 2023. február 27-én. Fotó: AFP)

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.