Évtizedek óta lezárt barlangban is kimutatható a mikroműanyag

A missouri Cliff-barlangrendszer vizéből vettek mintát a kutatók, amelynek minden részében fellelhető a műanyag.

2023. szeptember 29., 15:52

Szerző:

Mikroműanyagokat találtak kutatók a missouri Cliff-barlangrendszerből vett víz- és talajmintákban, holott a földalatti képződmény harminc éve le van zárva – írja az IFL Science.

Dr. Elizabeth Hasenmueller, a Saint Louis-i Egyetem munkatársa és szakértői mintákat vettek a barlangrendszerből, és szinte mindenhol műanyagszemcsékre bukkantak. A koncentráció a bejáratnál volt a legmagasabb. A Cliff Cave olyan állatoknak adnak otthont, mint a denevérek és a kétéltűek, amelyek kulcsfontosságúak a külső ökoszisztémában. Félő, hogy a mikroműanyagok hatással lehetnek a szaporodásukra és a túlélési arányukra.

A mikroműanyagok áradások révén jutnak be az üregekbe. A helyi patakban normál esetben literenként 9,2 szemcse van jelen, áradások alatt a mennyiség azonban 81,3-re nő. Miután a víz visszahúzódik, a mikroműanyagok sokkal nagyobb koncentrációban maradnak meg az üledékben, mint a vízben: kilogrammonként 843 darabot mutattak ki.

A csapat szerint a barlangok létrejöttének kedvező karsztos domborzat különösen érzékeny lehet a mikroműanyag-szennyezésre. A világ lakosságának 9 százaléka karsztos rétegekből kapja a vizet.

A kutatók egy chipses zacskót leszámítva nem tudták meghatározni a törmelékek eredetét. A szennyezés feltételezhetően a közeli lakott területekhez köthető.

(Kiemelt kép forrása: Cliff Cave / Wikipedia)