Meddőséget okozhat a műanyag palack használata

A palackozott vízzel és üdítőkkel a korábban feltételezettnél százszor több mikroműanyag kerül a szervezetünkbe.

2024. február 23., 12:45

Szerző:

Hosszú távon meddőséget okozhat, de akár végzetes is lehet, ha műanyag flakonokból iszunk, azt pedig a szakértők egyáltalán nem ajánlják, hogy egy-egy palackot újra felhasználjunk. Ma már rengeteg alternatíva létezik, sokan mégis inkább a kényelmes, ám káros utat választják – olvasható a Tények.hu cikkében, melyben arra is kitérnek, hogy a kutatók évek óta vizsgálják a műanyag káros hatásait, amiről megdöbbentő adatok derültek ki.

Egy liter ásványvízben több százezer, 5 milliméternél kisebb részecske van, így, ha betartjuk a napi 3 literes vízfogyasztást, akkor csak ezzel milliós mennyiségű mikroműanyagot viszünk be a szervezetünkbe.

Dr. Fekete Bálint András, a Czeizel Intézet klinikai genetikusa a Tényeknek elárulta, az új tanulmány adatai sokkal nagyobb értéket mutatnak, mint amit a kutatók korábban gondoltak. Ez pedig súlyos egészségügyi kockázatot jelent. „A szervezetben ezek a részecskék gyulladást provokálhatnak, sejthalált is okozhatnak, sőt, akár különböző sejtszintű jelátviteli folyamatokat zavarhatnak meg. Nyilván ezek a folyamatok aztán magasabb rendű működésekben játszanak szerepet, mint például a hormonrendszer egyensúlya, az immunrendszernek a funkciói, vagy a szív- és érrendszer vagy a tumorképződés” – mondta a szakértő.

Meddőséget is okozhatnak a mikro, illetve a nano-műanyagok

Ezek a szemmel már nem látható apró darabok beépülnek az emberi szövetekbe és ott kezdenek el oldódni és ártani. A cikk szerint a baj egyre nagyobb. 

Dr. Fekete Bálint András a Tények Plusznak adott interjújában azt mondta, súlyos szervi problémákat okozhat a palackos víz. Ezek közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek csoportja, a daganatos betegségek csoportja, illetve nagyon sok endokrin szabályozási zavar, tehát hormonális betegségek, akár az is, ha valaki nem tud teherbe esni, azaz az infertilitás problémái – utalt vissza a genetikus.

A mikroműanyag elsődlegesen a táplálékláncon keresztül jut az emberi szervezetbe.

A tengerekben és az óceánokban úszó műanyag szemétszigetek – melyek nagy része PET- palack – a hullámzás hatására állandóan morzsolódnak. Ezek a részecskék vagy lebegnek a vízen vagy a tengerfenékre érve algák telepedhetnek meg rajtuk, melyeket rákok esznek meg. A rákokat viszont a halak, a halakat pedig mi, az emberek fogyasztjuk el a bennük felgyülemlett mikro, illetve a nano-műanyagokkal együtt.

Emellett a PET-palackokból származó anyagok egy üdítőből a férfi szervezetbe kerülve károsíthatják a spermiumokat, de a nőkre is visszafordíthatatlan hatással lehetnek.

„Mindenkinek érdemesebb lenne jobban figyelni, de a várandósoknak különösen. Próbáljuk meg elkerülni a műanyagok bevitelét. Első lépésben nagyon fontos, hogy elkezdjük mellőzni a PET-palackokat, helyette olyan italokat fogyasszunk, melyek alumíniumban vagy üvegben érkeznek“ – hangsúlyozta Dr. Fekete Bálint András.

(Kiemelt kép forrása: Shutterstcock.com)