A füstmentes dohánytermékek károsítják leginkább a fogimplantátumot

A dohányzás minden formája károsítja a szöveteket, de az alternatív dohánytermékek sincsenek jó hatással a fogakra.

2024. június 12., 17:28

Szerző:

A fogágy egészségét tekintve azok a dohánytermékek is károsak, amelyeket sokan a klasszikus cigarettánál egészségkímélőbbnek tartanak – derült ki a Semmelweis Egyetem kutatásából.

Különösen a fogimplantátumok vannak veszélyben, ezeket a dohányzás még nagyobb mértékben roncsolhatja, mint az egészséges fogakat. Bár sokan úgy gondolják, hogy a füstmentes termékek kevésbé rombolják az egészséget, a fogakat tekintve éppen ezek jelenthetik a legnagyobb problémát. A kutatásból kiderült, hogy a köztudatban kevésbé károsnak tartott alternatív dohánytermékek fogágyra gyakorolt hatása a legtöbbször nem különbözik a hagyományos cigarettáétól, sőt esetenként rosszabb annál.

A dohánytermékek mindenképpen ártanak a fogaknak

A dohányzók esetében sokkal nagyobb esély van a szájüregi elváltozásokra, és ha implantátumos fogpótlásra van szükségük, az ő esetükben kiemelt figyelmet kell fordítani erre, mivel veszélyeztetett csoportnak számítanak.

A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának munkatársa, dr. Vámos Orsolya PhD-hallgató volt a tanulmány egyik szerzője. Így nyilatkozott a kutatásról:

„Célunk az volt, hogy összehasonlítsuk az implantátum körüli jellemzőket az elektronikus cigarettát, a vízipipát, a hagyományos cigarettát, a füstmentes dohányterméket használók és a nemdohányzók (semmilyen nikotin- és dohányterméket nem használók) körében.”

Az alternatív dohánytermékekre nagy figyelmet fordítottak, hiszen egyre többen használják ezeket, mivel a hagyományos cigarettánál kevésbé károsnak tarják azokat. A kutatások során több szempont alapján vizsgálták a fogíny és az implantátum állapotát, többek között a gyulladás jeleit, illetve a vérzés jelenlétét is kutatták.

A kutatás rámutatott arra, hogy a nemdohányzókkal összevetve minden dohánytermék károsította az implantátum körüli szövetet, legnagyobb mértékben a vízipipa és a fiatalok körében rendkívül népszerű snüssz. Eközben a legkisebb eltérést az e-cigaretta váltotta ki a pácienseknél.

Dr. Kispélyi Barbara, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának docense, a tanulmány másik szerzője felhívta a figyelmet egy fontos eredményre:

„Tévhit, hogy a füstmentes termékek vagy a vízipipa kevésbé ártanak, ugyanis komolyan károsítják az implantátum körülötti szöveteket.”

Sok esetben a dohányzás kizáró tényező lehet a fogimplantátum beültetésénél, de a szakértők szerint a beavatkozást követően is érdemes kerülni minden dohányterméket, ugyanis a gyógyulás folyamatát lassítják, és az íny állapotát is roncsolják.

(Fotó: Pixabay)