Így szokhat le a dohányzásról lépésről lépésre

Azok az emberek, akik 50 éves koruk előtt abbahagyják a dohányzást, 50 százalékkal csökkentik annak a kockázatát, hogy a következő 15 évben elhaláloznak. 

2024. május 16., 12:49

Szerző:

Az American Cancer Society szerint azok az emberek, akik 50 éves koruk előtt felhagynak a dohányzással, 50 százalékkal csökkentik annak a kockázatát, hogy a következő 15 évben életüket vesztik. Persze a cigit letenni nem könnyű, sőt teljes kiiktatása után elvonási tünetek is jelentkezhetnek, ám a hosszú távú, pozitív egészségügyi hatások megkérdőjelezhetetlenek. Összeállításunkban most megmutatjuk, hogyan szokhat le a cigiről lépésről lépésre. 

Készüljön fel 

Először is nagyon fontos, hogy készüljön fel. A szakértők szerint általában jó ötlet a leszokás időpontjának kiválasztása, ez ugyanis extra motivációt adhat. Lényeges azonban, hogy ne egy stresszes időszak kellős közepére időzítse a leszokást, mert akkor nem kizárt, hogy hamar kudarcba fulladnak a törekvései. Persze feszültség mindig van, de a ciki letétele már önmagában plusz stresszel jár, szóval érdemesebb nyugodtabb etapokban próbálkozni vele. 

Segítséget kérni nem szégyen 

Nyilvánvalóan vannak olyanok, akiknek egyik pillanatról a másikra sikerül letenni a cigit, de talán ön nem ezek közé az emberek közé tartozik. Ezzel nincsen semmi baj, mindenki más és más, éppen ezért, ha úgy érzi egyedül nem megy, kérjen bátran segítséget. Akár pszichológushoz is fordulhat, ezzel megnövelheti a siker esélyét, továbbá célszerű lehet megfontolnia a nikotinpótló termékek, úgy mint a tapasz vagy orrspray használatát. 

Úgy hobbik 

Egyesek számára a dohányzás szociális összetartó erővel bír, a leszokással pedig megszűnnek a cigaretta szünetek békés percei. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne alakíthatna ki szociális kapcsolatokat, vagy próbálhatna ki új hobbikat, amik közben új embereket is megismerhet. Nézzen be egy jóga órára vagy pilatesre, hívja meg a barátait valamilyen egészséges tevékenységre. A lényeg, hogy próbáljon ki valami olyasmit, ami közben nem a dohányzáson jár majd az esze. 

Előfordulhat visszaesés 

Nem kertelünk, a visszaesés előfordulhat, de ettől még nem kell kétségbe esnie. A siker érdekében próbáljon meg rövid távú célokat kitűzni, például, hogy most egy hétig nem gyújt rá, aztán egy újabb hétig, majd még egy hétig. Ezek kis lépések, de figyelje meg ezzel azt éri, hogy egy cigimentes hétből kettő lesz, majd három és így tovább. 

Jutalmazza meg magát 

Egy-egy mérföldkő elérése során ne legyen rest megjutalmazni saját magát. Vegyen magának egy apró ajándékot, ez lehet egy szál virág vagy egy szelet csoki. A lényeg, hogy ne feledkezzen meg arról, mindenz önmagaáért, az egészsége érdekében csinálja. 

(Forrás: www.mdanderson.org Fotó: Freepik)